Az öregedésért nemcsak az idő felelős, egyre több tudományos kísérlet is bizonyítja, hogy az ember életvitele és a táplálkozása legalább ugyanekkora, ha nem még nagyobb szerepet játszik benne. Gondolnád, hogy egy vajas pirítós vagy az istenien ropogósra sült csirke is öregítő hatású lehet? Ha nem, javasoljuk, hogy görgess tovább.

hirdetés

Tudjuk, hogy a táplálkozásnak meghatározó szerepe van az egészség megőrzésében, de ez a kapcsolat sokkal bonyolultabb, mint gondolnánk. Igen sok múlik azon is, milyen módon készítjük el az ételeket, ugyanis néhányuk egészen elképesztő kémiai folyamatokat indít el a szervezetben. Hiába tehát a sok drága kence, ha alapjaiban nem figyelsz a következőkre, semmit nem érnek majd.

A ropogós barna hús nem annyira finom a szervezetnek, mint az érzékeknek

Vannak olyan diéták, amik kifejezetten nyersen vagy párolva javasolják bizonyos ételek készítését, amiben van is logika. Kevesen tudják ugyanis, hogy a grillezés, az olajban sütés és a pirítás mennyire sejtromboló hatású lehet. Ez a rész különösen a rendszeres húsfogyasztókat érinti, de a többiek se dőljenek még hátra.

A húsfélékben, a tojásban, az olajos magvakban, tehát általánosságban a magas fehérje- és zsírtartalmú ételekben lévő protein és zsírok, a szervezetben nagy mennyiségben jelen lévő cukorral glikációnak nevezett reakcióba lépnek. Ebből születik meg a késői glikációs végtermék, vagyis az AGE nevű vegyület –Advanced Glycation End Product, elég találó név-. Ez különösen a fenti sütési módszerekkel aktiválódik legkönnyebben, de bizonyos, készen kapható ételekben eleve megtalálható.

Mivel a zsírt és proteint a cukor aktiválja, így az AGE vegyület legnagyobb mennyiségben azoknál fordulhat elő, akik magas vércukorszinttel rendelkeznek vagy cukorbetegségben szenvednek. Ugyanakkor bárki szervezetében jelen lehet, aki szívesen fogyaszt gyors- vagy előrecsomagolt, magas szénhidráttartalamú ételeket, zsíros sajtot, majonézt, vajat, nem hidegen sajtolt olajat, és üdítőitalokat. Érdemes nézni a címkéket, és kerülni a fruktózt, ami a leggyakrabban használt ipari édesítőszer, nem mellesleg kiváló AGE vegyület létrehozó.

AGE: egyenlő ráncok és bőrproblémák

Jó hír, hogy kis mennyiségben előfordulva nem ártalmas, ugyanis a szervezet képes védekezni ellene. Tehát nem kell lemondani a nyári barbecue-ról, csupán a mértékletességre kell törekedni. Ha viszont az AGE elszaporodik, annak igen súlyos következményei lehetnek. Képes beépülni a szövetekbe, és a test minden sejtjére romboló hatású. Ide értve a kollagénsejteket, de az anyagcsere működését is rontja, továbbá hormonproblémákat és gyulladást idéz elő. Vagyis mindazt, ami a bőrproblémák és a ráncok mögött áll.

A cukor a ludas

A Maillard-reakciónak nevezett folyamatot már a 20. század elejétől vizsgálják, de az öregedésben játszott szerepével csak mostanában kezdtek el foglalkozni. Jogos a kérdés, akkor most száműzni kell a grillsütőt? A válasz nem, a lényeg a cukorfogyasztás redukálásában, mellőzésében van. A cukor az, ami aktiválja a vegyületet, bár ennek tudatában érdemes inkább párolni, vagy főzni az ételeket, hogy minél jobban csökkentsük a kockázatot.

Az antioxidánsok nem véletlenül fontosak az öregedés lassításában, hiszen ők veszik fel a harcot például az AGE vegyülettel is. Fogyassz tehát minél több zöldséget, gyümölcsöt, különösen szőlőt, málnát és áfonyát. E három hájában nagy mennyiségben található a rezveratrol nevű vegyület, ami erős antioxidáns. Ezen kívül a C-vitamin és a fűszerek közül a kurkuma tehet nagyon jó szolgálatot.

Nemcsak a ráncok megelőzése miatt érdemes erre figyelni, számos súlyos betegség is megelőzhető tudatos odafigyeléssel. Szívproblémák, vesebetegség, cukorbetegség, Alzheimer-kór és Down-szindróma is kialakulhat, hogy csak néhányat említsünk. Természetesen a mozgásról se feledkezz meg, a sportolás hatékonyan tisztítja a véráramot, ahol a legtöbb cukor felhalmozódik. Tehát ne csak a bikinialakra gyúrj, az egészséged is legyen a tét!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés