A nyári melegben az orca hamarabb elkezdhet izzadni, így a reggel gondosan felvitt festék pillanatok alatt elmászkálhat, elkenődhet. Az esztétikus smink elkészítése olajos bőr esetén még nehezebb, hiszen hamar kifényesedhet az arcbőr, ezt pedig csak súlyosbítja a napsütés. Szerencsére a megfelelő termékekkel, technikákkal sokkal tartósabbá tehető a makeup!

hirdetés

A faggyúmirigyek túlműködése miatt kifejezetten olajossá tud válni az arcbőr, a faggyútermelést befolyásolja a genetika, ám előfordulhat, hogy anyagcserezavar vagy az androgén hormonok túltermelődése áll a háttérben. Ebben az esetben mindig szakorvoshoz kell fordulni. A kozmetikumok, a táplálkozás és a napfény hiánya úgyszintén hozzájárulnak az olajos bőrérzethez.

A nyári, meleg levegő, és az erős napsütés okozta izzadás pedig csak tovább rontanak a helyzeten. Nem számít, hogy milyen alaposan csináltuk végig a reggeli arcápolási rutint, röpke két óra elteltével az arc már csilloghat, ezzel pedig szinte teljesen elrontja a megjelenést.

Természetes smink olajos bőrre, egyszerű lépésekben

Az ápoló arctonikkal akár még nap folyamán is felfrissíthető az arc. Az igazi gondot azonban a sminkelt bőr jelenti, hiszen a felkent rétegek könnyen összefolyhatnak, elkenődhetnek a plusz nedvesség miatt.

Már egyszerű sminktippekkel is tartósabbá tehető a makeup, így az olajos bőrön makulátlan marad a felvitt festék. A segítségükkel nem csillog az arc, és csökkenthető az izzadás.

 

Minden sminkelés előtt szükséges az arcot megtisztítani, az olajos arcbőr esetében pedig ez kulcsfontosságú lépés. Ha csapvíz helyett micellás vízzel törölöd át a bőrfelületet, akkor a bőr pH-értéke nem fog ingadozni, és kevésbé lesz olajos érzetű.

Sokat számít az alapozó típusa, illetve a technika, amellyel felkerül. A mattító hatású kencéket érdemes keresni, ezek márkától függően más-más textúrával rendelkeznek, és kevésbé ragacsos felszínt hagynak maguk után. Továbbá összetételükben is különbözhetnek az általános változataiktól. Egy ilyen termék már önmagában is nagy segítség lehet, ám fontos a púderezésre is odafigyelni.

A természetes hatást a leheletvékony alapozó, és a rózsás arc látványa adja meg

Míg az alapozót az arc teljes felületére egyenletes rétegben kell felvinni, addig a púderrel a már jól ismert T-vonalat nem árt kicsit jobban meghinteni. A finom púdereket még az alapozó előtt is be lehet vetni, így hosszabb ideig tart ki a smink. Ezeket érdemes ecsettel vagy sminkszivaccsal felkenni, így könnyebben elkerülhető, hogy csíkos felületek maradjanak a bőrön.

Ha biztosra szeretnénk menni, hogy a kencék mind a helyükön maradnak-e, akkor mindenképp ruházzunk be egy sminkfixálóra. A természetes termékek kedvelői könnyen elkészíthetnek maguknak rózsavizes arcpermetet is, ami jókora frissítő löketet ad a bőrnek a nap bármely részében.

 

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés