A műköröm renoméja igencsak sokat javult az elmúlt években, ami főként az egyre korszerűbb és esztétikusabb technikáknak köszönhető. Sok variációról már nehéz megmondani, hogy körmös készítette, a végeredmény egyáltalán nem kelt művi hatást. Sokkal természetesebb, nőiesebb a kivitelezés, mind a forma, mind a kialakítás tekintetében. Ám az eljárás népszerűségét sajnos beárnyékolja a ritkán, de előforduló műköröm-allergia. Ezekre a jelekre, tünetekre nagyon figyelj!

hirdetés

A műköröm korábban sokaknál ellenérzést váltott ki, mivel többnyire a túldíszített, hosszú, művi hatású karmokkal azonosították. Ám időközben sokat fejlődött a szépségipar, új anyagok, technikák jelentek meg, melyek lehetővé teszik az egyszerűbb, kényelmesebb viseletet, nem utolsósorban pedig igazán természetes hatást garantálnak.

Új formák, díszítések jelentek meg, emellett rengeteg verzió közül lehet választani, így mindenki megtalálhatja a számára ideális verziót. A szépen elkészített körmöket sok nő kedveli, ám nem árt tudni, hogy létezik műköröm-allergia, amit jobb idejében észre venni.

Így jelentkezik a műköröm-allergia

A körmök elkészítése során sok kémiai anyag kerül elő. Ezeket már a sima körömlakkok is tartalmazzák, nem beszélve a különféle ragasztókról vagy a zseléről. Bár ezek a legtöbb esetben teljesen ártalmatlanok, érzékeny bőrrel rendelkezőknél felléphetnek allergiás reakciók.

Az esetek zömében a ragasztó hatására jelentkezik bőrpír, égő viszkető érzés. Ám a zselé szintén okozhat problémákat, és sajnos a porcelánkörmök sem teljesen veszélytelenek. A kellemetlen tüneteket legtöbbször a körömágynál lévő érzékeny bőr okozza, a lenőtt bőr kivágásával könnyebben bejuthatnak a baktériumok vagy az irritáló anyagok.

A bőrgyógyászok ebben az esetben azt javasolják, hogy a kutikulát a szakember ne ollóval, esetleg csiszolóval távolítsa el, hanem külön erre kifejlesztett oldószerrel. Ez sokkal kíméletesebb, és az ollóval ellentétben minimálisra csökkenthető vele annak a veszélye, hogy megsérül a hámréteg.

Ezt válaszd

Bőrpír, viszketés vagy a körömágynál megjelenő hámlás esetén érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, mivel csakis így állapítható meg az esetlegesen fellépő műköröm-allergia. Előfordulhat, hogy csupán bizonyos összetevők hatására jelentkeznek a tünetek, ilyenkor érdemes konzultálni a szakemberrel és más alternatívák után nézni.

Az allergiás tünetek legtöbbször a köröm felhelyezése vagy töltése után lobbannak fel. Idővel enyhülnek, hiszen a vegyszerek okozta irritáció mérséklődik. Ezért bőrpír, vagy égő érzés esetén nem szükséges a már meglévő körmöket azonnal eltávolíttatni, ám a jövőben érdemes konzultálni a műkörmössel az egyéb lehetőségekről.

A műköröm számos formában elkészülhet, és a gélhez vagy porcelánhoz sem kell feltétlenül ragaszkodni. Vannak zselés állagú alapanyagok, illetve a saját köröm megerősítéséről sem szabad elfeledkezni. Az egyes eljárások eltérnek egymástól, így könnyedén előfordulhat, hogy nem mindegyik manikűr esetén jelentkeznek az allergiás vagy irritációra utaló tünetek.

A körömágy és az ujjak duzzadásával járó tünetek esetén mindenképp érdemes mérlegelni a műköröm eltávolítását, és lehetőleg minél előbb orvoshoz, bőrgyógyász szakemberhez kell fordulni! A hámlást, bőrpírt, viszketést se vedd félvállról, lehet, hogy csak múló irritáció, de jobb idejében megvizsgáltatni!

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés