A májfolt kialakulása gyakori jelenség a harminc-negyvenéves korosztály között, ami komoly esztétikai problémát okoz. Szerencsére a bőrön, különböző méretben jelentkező elszíneződés nem rosszindulatú, és különféle kezelésekkel meg is szüntethető.

Mi a májfolt, és mi okozza?

Fontos tudni, hogy májfoltnak, vagyis chloasmának nevezik az arc különböző pontjain megjelenő barnás foltokat, amik mérete és színe különböző lehet. Ezzel szemben létezik a lentigo nevű, főként az idősebb korosztályt érintő öregségi folt, amit gyakran ugyancsak májfoltnak neveznek. Utóbbi a kézháton és a lábon is megjelenik.

Elsőként a káros UV-sugárzással hozható összefüggésbe a foltok kialakulása, de genetikai hajlam, betegség, gyógyszeres kezelés, hormonális változások és terhesség is előidézheti. Bárkit érinthet, de a világos bőrűeknél különösen gyakori jelenség. Foltok a szervezet túlzott melanintermelésének következtében alakulnak ki, amiket házi praktikákkal, krémekkel vagy kémiai hámlasztással lehet kezelni.

Szerencsére ma már nem kell sokat bajlódni a probléma megoldásával, hiszen leggyorsabban és leghatékonyabban lézeres kezeléssel szabadulhat meg tőle az ember. Sokféle orvosesztétikai központ kínál kezeléseket, viszonylag jutányos áron.

Ki jelentkezhet kezelésre és mikor kerüljön sor a beavatkozásra?

Minden eljárást egy személyes konzultáció előz meg a szakorvossal, aki eldönti, alkalmas-e a páciens a kezelés elvégzésére. Többek között terhes és szoptató kismamáknak, cukor- és szívbetegeknek, bőrgyulladással küzdőknek és különféle autoimmun betegségekben szenvedőknek nem javasolt a kezelés. A konzultáció során kerül megbeszélésre az is, mennyi kezelésre lesz szükség, és annak módjáról is, miként végzik el, ugyanis többféle lézeres eljárás létezik.

A kezelést csak a téli hónapokban lehet elvégezni, ugyanis fokozottan fényérzékennyé teszi a bőrt. A gyógyulási időszakban, ami körülbelül egy hónapot vesz igénybe, mindenképpen javasolt a napfényvédő használata, de természetesen utána sem elvetendő, ha nem akar az ember újabb foltokat.

A beavatkozás előtt két-három héttel nem lehet napozni és szoláriumba sem menni, a megelőző egy hétben pedig a barnító krém használata sem megengedett.

Mi történik a kezelés során?

Az eljárás körülbelül öt-húsz percet vesz igénybe, ami a foltok számától és nagyságától függ. Amennyiben nagyobb kiterjedésű foltról van szó, érzéstelenítést adnak, de külön kérni is lehet.

A pigmentfolt elnyeli a lézer által kibocsátott fényt, aminek energiája által szétbomlik, így a sejtek már képesek elszállítani a pigmenteket. Az eredmény azonnali, de előfordulhat, hogy a kezelt bőrfelület a kifehéredést követően pirossá, duzzadttá válik. Ez a reakció természetes és néhány óra elteltével megszűnik. Ezen kívül néhány napig tartó bőrhámlás is előfordulhat.

Mennyi idő a gyógyulási folyamat?

Általában egy hónap, ami alatt nagyon figyelni kell a napsugárzás kivédésére megfelelő fényvédő termékek használatára, továbbá a szaunázást is kerülni kell. Jellemzőn egy kezelés nem szünteti meg teljesen a problémát, így kettő-négy alkalommal általában ismételni kell az eljárást. A beavatkozások között négy-nyolc hétnek kell eltelnie.

Mennyibe kerül?

Az összeg klinikánként eltér, de általában 10 000 forinttal kell számolni egy kezelést. Így, ha a négy alkalom szükséges is, maximum 40 000 forintba fog kerülni.

Végleg eltűnik a folt?

Igen, de a bőr védelmére továbbra is szükség lesz megelőzés céljából. További pozitívuma az eljárásnak, hogy összehúzza a pórusokat, feszesebbé, bársonyosabbá teszi a bőrt és javítja annak textúráját.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés