Az elmúlt időkben a parabénnek nagyon rossz híre kelt, és a gyártók egyre másra kezdték kiszorítani a termékek összetevőinek listájából. Azt kell, mondjuk, a gyanakvásnak tényleg van alapja, és most azt is eláruljuk, miért.

hirdetés

Mi a parabén?

Sokan csuklóból visszateszik azokat a kencéket, amikben parabén van, hiszen régóta köztudott, hogy kerülni kell őket. De mi a parabén, miért van, illetve volt minden termékben? Először a 20. század elején fejlesztették ki, mint tartósítószert, aminek nagyon olcsó az előállítása. Különösen az olyan termékekben volt számottevő mennyiségben, amikbe ujjal kell belenyúlni, hiszen a kézről rengeteg baktérium tud a termékbe kerülni. A parabén feladata pedig ezek elpusztítása.

Miért kell kerülni?

Mint olcsó tartósítószer, egyre több kutatás alanyává vált, így 2004-ben egy brit tanulmány is alaposan kivizsgálta. Megállapították, hogy húsz mellrákos nő közül, tizenkilencben találtak a rákos szövetek között parabénmaradványokat. Ugyan az nem került bizonyításra, hogy közvetlenül a parabén okozta-e a rákot, de az bizonyossá vált, hogy képes a bőrön felszívódva eljutni egészen a sejtekig.

És, hogy ez miért rossz? Azért, mert a parabén elképesztő tulajdonsága, hogy megzavarja a hormonrendszert, és ösztrogén túltengést eredményez. Ha pedig túl sok az ösztrogén, a rákos sejtek is könnyebben szaporodnak, így tehát lehet összefüggés a parabén és a rák kialakulása között.

Ráadásul nemcsak az emberi szervezetre lehet rossz hatással, számtalan tengeri emlős, például delfinek szervezetében is kimutatták. Ez a tengerbe vezetett szennyvíz, de a bőrre kent naptejről is belekerülhet a vízbe, ahonnan egyenes út vezet a tengeri állatok szervezetébe. Szóval, aki állatvédő, annak nemcsak a saját bőrét, de az állatokét is érdemes mentenie azzal, hogy kerüli az ilyen termékeket.

Biztos megoldás a parabénmentes termék?

Mivel egyre elterjedtebbé vált, hogy a parabén ártalmas, a gyártók elkezdték más összetevőkkel helyettesíteni, és parabén-mentes néven árulni a termékeket. Azt viszont ne felejtsük el, hogy igen ritka a tartósítószer nélküli termék, főleg, ha 12-36 hónap a szavatossági ideje. Tehát attól, hogy még nincs parabén benne, még nem biztos, hogy minden rendben van vele.

A parabén mennyisége Európában szabályozva van, ami 0,4%. Ez a szervezetre nem ártalmas, alacsony mennyiségnek van bélyegezve, de azért jobb biztosra menni. Főleg azért is, mert a parabén egyik fajtája, a propylparaben élelmiszerekben is megtalálható, így a sok kicsi sokra mehet.

Kozmetikumokban leggyakrabban a sodium benzoate, potassium sorbate, salicylic acid, benzoic acid és sorbic nevekkel találkozhatunk, mint parabén-helyettesítő tartósítószer, de ezek közül is csak a sodium benzoate zöld minősítésű, a többi narancssárga.

Érdemes az ECOCERT minősítéssel ellátott termékeket keresni, ha van rá lehetőség, ezek ugyanis minősített biokozmetikumok, amik elvileg nem tartalmaznak parabéneket –butyl-, methyl-, propyl- és ethylparaben-, phenoxyethanolt és egyéb kémiailag káros összetevőket.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás: