Azt már tudjuk, mennyire fontos a szervezet számára a különféle vitaminok rendszeres  fogyasztása. Leginkább az A-, C-, D- és E-vitaminok élveznek kitüntetett szerepet, különösen a bőrre gyakorolt jótékony hatásuk miatt. A K-vitamin is fontos azonban a szépségápolásban.

Most egy újabb társuk csatlakozott a sorba, ami nem más, mint a K-vitamin. Csakhogy, már nem kizárólag általános immunerősítőként vonult fel, hanem újabb csodaszerként, ami kiváló hatással van a különféle bőrproblémák kezelésére.

A K-vitamin zsírban oldódó, így a szervezet képes hosszútávon is elraktározni a zsírszövetekben. Két fajtája van, a K1 és a K2. Előbbit zöld leveles növényekből vehetjük fel, míg utóbbit a bélbaktériumok termelik. Ezért nagyon fontos, hogy a bélműködés optimális működését segítsük megőrizni.

Viszlát, karikás szemek és száraz bőr!

Fő szerepe a véralvadásgátló funkciója, így kifejezetten hasznos a karikás szemek kezelésére. Karikás szem a vérerek elpattanásával is kialakulhat, így a K-vitaminnak hasznos szerep jut a vér bőr alá jutásának megakadályozásában.

Szintén véralvadásgátló hatásának köszönhetően kiváló a sebek, véraláfutással járó zúzódások gyógyítására is. Segít aktiválni a szervezetben található fehérjét, majd annak beépülését a csontokba. Ez a folyamat hozzájárul a sejtnövekedéshez, aminek köszönhetően támogatja a bőr természetes védőrétegének épségét. Emellett kitűnő gyulladáscsökkentő, és remek hidratáló, ezért a száraz, ekcémára hajlamos bőrnek is javára válik. Eltünteti a pirosságot, sőt, a püffedtség ellen is hatékonyan alkalmazható.

Miben található meg?

Táplálékként a brokkoli, spenót, kelkáposzta, kelbimbó és lucerna fogyasztása mellett a tojás, a sajt és a máj fogyasztásával segíthetjük a szervezetbe való beépülését.

Kapszula formájában is hozzájuthatunk, ezenkívül krémekben is egyre gyakoribb összetevő. Fillokinon néven is gyakran szerepel, így az összetevők között ezt érdemes keresni.

A magyar Omorovicza márka Hidratáló Szemránckrémje is tartalmaz K-vitamint, amivel hozzájárul a szem alatti sötét karikák és táskák eltűnéséhez.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés