A szépségipar egyre több növényből kivont elixírt alkalmaz, és manapság már számos készítményben megtalálhatjuk ezeket a szuperhatóanyagokat. Az indiai cserzőgubacs régóta használt a keleti gyógyászatban, csodás hatását pedig a megviselt hámrétegre is kifejti.

hirdetés

A hagyományos, ázsiai gyógyászatban használt hatóanyagok egyre több arckrémben, szérumban megtalálhatóak. A legnagyobb előnyük, hogy nem okoznak irritációt, és szinte bármilyen bőrtípusra alkalmazhatóak, hiszen nem terhelik meg túlságosan a hámréteget. Legtöbbször erős antioxidánsok, ezért eredményesen veszik fel a harcot az öregedés látható jeleivel.

Az india cserzőgubacs, chebula vagy haritaki Indiából származik, és az ajurvédikus gyógyászatban valódi kincsnek számít. Ez India több ezer éves, hagyományos orvoslási rendszere. Sokáig csak belsőleg alkalmazták, mivel jótékonyan hat az agyműködésre, javítja a látást, és segíti az emésztést. A bogyós termést szárítva, kivonatként, és porként is értékesítik, de mindegyik formában megmaradnak az értékes vitaminok.

Az indiai cserzőgubacs késlelteti a ráncok megjelenését

A chebula elképesztően erős antioxidáns, jobban hat a bőrre, mint a C- vagy az E-vitamin. Vizsgálatok kimutatták, hogy sokkal hasznosabb a hámréteg számára, mint az aszkorbinsav, mivel több szabad gyököt képes hatástalanítani. Gazdag polifenolokban, ezért mérsékli az UV-sugárzás által okozott károkat.

Az indiai cserzőgubacs a hámréteg mélyebb rétegeibe is könnyedén behatol, és hidratálja a szomjas bőrt. Tanulmányok kimutatták, hogy a chebulát tartalmazó készítmények növelik az arcbőr nedvességtartalmát, így az idővel sokkal puhábbá és teltebbé válik. A hidratáltsággal késleltethetőek az apróbb ráncok, és a már meglévő szarkalábak úgyszintén finomodnak.

A ráncokért elsősorban a fotóöregedés a felelős, mivel a nap káros sugarainak hatására a bőrben elszaporodnak a szabad gyökök, amelyek roncsolják az egészséges sejteket. Az UV-sugarak káros hatását képes blokkolni a chebula, hiszen egy nagyon erős antioxidáns. Rendszeres használata ösztönzi a sejtecskéket a kollagéntermelésre, így az öregedés korai jelei még csökkenthetőek a segítségével.

Az indiai cserzőgubacs a gyulladások ellen úgyszintén hatékonyan bevethető, mivel helyileg alkalmazva megnyugtatja az irritált hámréteget. A pirosodással járó bőrbetegségek esetén csillapítja a bőrpírt, és felgyorsítja a gyógyulási időt.

Kutatások bizonyították, hogy a növényből kivont hatóanyag csökkenti a pikkelysömör látható jeleit, a vizsgált betegeknél mérséklődött a szarusodott bőrfelület. Természetesen pszoriázis esetén fontos szakemberhez fordulni, hiszen a szarutermelő sejtek túlburjánzása súlyosbodhat, valamint, akár más komolyabb betegségek előjele is lehet.

Így használd a könnyedén rétegezhető antioxidánst

Az indiai cserzőgubacsot tartalmazó kencék tehát rendkívül hatékonyak, hiszen rengeteg antioxidánst tartalmaznak, így blokkolják a szabad gyökök romboló hatásait. A UV-sugarakkal is felveszik a harcot, ezáltal még hatékonyabban védik a hámréteget a környezeti hatásokkal szemben.

A szépségipar még csak most kezdi el felfedezni az ajurvédikus gyógyászatban régóta használt növényt. Pár kencében már most megtalálható a haritakiból kivont hatóanyag, ilyen a Paula’s Choice Super Hydrate Overnight Mask nevű terméke, ami bővelkedik antioxidánsokban.

A hatóanyag bármilyen formában bekerülhet a rutinba: szérumokban, hidratálókban egyaránt megtalálható. Hamar felszívódik, és könnyedén rétegezhető.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás: