Vannak, akiknek nagyon lassan nő a haja, és ha el is éri a kívánt hosszt, rögtön elvékonyodik, elkopik. Míg mások a ritkás hajtömegükkel nem tudnak mit kezdeni, mert lelapul, és könnyen elveszíti tartását. Az efféle problémákra jelenthet kézenfekvő megoldást a hajhosszabbítás, ami már nem feltétlenül jelent egyet a mű hatású frizurával. Akadnak kíméletes eljárások, melyek természetes megjelenést biztosítanak, akár csak ideiglenesen, akár hosszabb távon szeretnél változtatni külsődön.

hirdetés

Amikor berobbant a póthajtrend, rengetegen kipróbálták az akkor még kezdetleges hajpótlási opciókat. Lett is belőle elég sok frizurakatasztrófa, hiszen akkor még nem foglalkoztak olyan precízen a vásárlók azzal, hogy megfelelő árnyalatot vegyenek, természetes hatású legyen a pótlás, vagy ne legyen annyira feltűnő a hosszkülönbség.

Azóta persze, történt egy-két innováció a hajhosszabbítás terén, a régebbi technikák finomodtak, illetve korszerűbb, újabb lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Hajhosszabbítás kíméletes technikákkal

Napjaink hajpótlási lehetőségeivel rendkívül esztétikus frizurákat lehet már készíteni, azonban minden hajhosszabbító technikának megvan a maga sajátossága, így érdemes utánajárni, melyik lenne a legideálisabb számodra.

Mivel ezek kizárólag a természetes hajszálakhoz vannak hozzáerősítve, így szinte bármelyik technikát választod, hozzá kell majd szoknod, hogy nehezebb lesz a frizurád. A tincsek ugyanis plusz súlyt jelentenek, így a felrakásnál is tapasztalható némi kellemetlen érzés, bizonyos ideig pedig a fejbőr is húzódhat. Megfelelő szakember kezei között arra vonatkozóan is kapsz majd utasításokat, hogyan kezeld, mosd, és milyen termékekkel ápold a póthajjal feltunningolt frizurádat.

Azt azonban nem árt tudni, hogy hiába a korszerűsítés, a rossz állapotú, szerkezetileg gyenge hajra nem lehet pótlást felhelyezni. Mindenképp érdemes szakemberrel konzultálni a póttincsek megvásárlása előtt, mert más működhet az elégett, tönkrement tincsek, mint az egészséges, de vékony szálú frizurák esetében.

Csatos póthaj

Az egysoros vagy többsoros csatos póthaj felhelyezése nagyon egyszerű, otthon is elvégezhető, és a hajjal is nagyon kíméletesen bánik. Ennél az opciónál ugyanis nincsen használatba véve semmilyen szintetikus anyag, csupán, mint egy csatot vagy hajtűt, a hajhoz kell rögzíteni. Segítségével sokkal hosszabb lesz a frizura, dúsabb hatást kap, és a hajtöveket is kellemesen megemeli, ha jó helyen van rögzítve.

Praktikussága mellett viszont meg kell említeni, hogy ez a technika kevésbé kifinomult módszer, hiszen a felcsatolható elemekkel nagyobb mennyiségű haj kerül fel egyszerre, és könnyen kitapintható az illesztés. Mindig fontos odafigyelni a stabil felhelyezésre is, hiszen, ha rosszul csinálod, elcsúszhat a póttincs. Továbbá a felhelyezett loknikat egészségügyi és biztonsági szempontok miatt minden éjszaka érdemes kivenni a frizurából.

Ultrahangos hőillesztés

A hajhosszabbítás egyik legkülönlegesebb típusa az ultrahangos, más néven hidegfúziós hőillesztés. A speciális név mögött tulajdonképpen nem rejlik nagy mágia. Ez nagyban hasonlít a keratinos változatához, hiszen ennél is keratint alkalmaznak a tincsek felragasztásához, azonban maga a hőhatás eltérő módon történik.

Az eljárás során a póthajat apró adagonként illesztik a saját hajhoz a szakemberek. Az eddig használt hagyományos melegítőeszközöket lecserélve ultrahangos készülék hőjével és rezgésével olvasztják meg a keratint. Utóbbi pár pillanat alatt megköt, és stabilan rögzül a hajhoz. A módszer egészen kíméletes, hiszen a saját, és a póthaj sincs erős, károsító hatásnak kitéve.

A világszabadalommal védett keratinos eljárást a Great Lengths fejlesztette ki, ami világvezető márka a hajhosszabbítás terén. A márka szakemberei kizárólag jó minőségű, valódi emberi hajjal dolgoznak, amit speciálisan készítenek elő a hajhosszabbításra. Az illesztéshez használt keratin nem tartalmaz vegyszereket, a felhelyezett póthaj pedig nem húzza, nem tépi a saját tincseket. A márka hazánkban is elérhető.

Ezt az eljárást speciális típusa miatt a pacemakerrel rendelkezőknek tilos kipróbálniuk.

Tape in, vagyis ragasztócsíkos póthaj

A tape in póthajak egy beépített ragasztócsíkkal tapadnak meg a tincseken. Egy párban két csíkot kell kiválasztani, ami közé annyi hajszálat érdemes befogni, amennyi még kényelmesen elfér egy lapon. Ezután a kettő összehajtásával rögzülnek a tincsek, majd egy forró hajvasalóval stabilan rá kell fogni.

A hajtövektől körülbelül egy ujjnyira kell felhelyezni a póthajat, hogy annak legyen helye mozogni, és ne irritálja a fejbőrt. A hajvasalóval azonban nem árt vigyázni, hogy azt ne használd a rögzítések mentén. Hajmosás közben pedig arra érdemes figyelni, hogy a hajbalzsam ne érje a csíkokat, illetve jobb elkerülni az olaj-, a szulfát-, az alkohol- vagy a gyümölcssavtartalmú samponokat. Szerezz be természetesebb összetevőkből álló terméket, így nem oldódik fel a ragasztó, és hosszabb ideig használhatod a felhelyezett póthajat.

Eltávolításához nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Egy keratinos, vagy speciális oldószerrel működik a levétel, melynek hatására fellazul a ragasztó, és szép lassan ki lehet csúsztatni belőlük a saját hajszálakat.

Hogy elkerüld a haj károsodását, ne alkalmazz alkoholos szereket, inkább olajos alapú készítményt válassz. A póthaj újra felhelyezhető, amennyiben új ragasztóréteg kerül a tövén elhelyezett szilikoncsíkra.

Divatos fonással felhelyezett tincsek

Akik dúsabb frizurát szeretnének, de a hajfestésen is gondolkodnak, azoknak igencsak csábító lehet a fonási technikákkal felhelyezett póthaj. A saját tincseket nem éri károsodás ez esetben, hiszen csomózási technikával kerül fel a pótlás, viszont érdemes extra nagy figyelmet szentelni fésülés közben a fonásokra, hogy ne okozz sérülést se a tincsek, se a fejbőr felületén.

Ezeket akár szintetikus póthajjal is el lehet készíttetni, hiszen itt nem az a cél, hogy természetes hatást érjünk el, hanem hogy változatosságot vigyünk a hétköznapokba.

Bármilyen technikát is választasz, érdemes speciális, hajhosszabbításra szakosodott fodrászhoz menni a tökéletes eredmény érdekében. Illetve tartsd szem előtt, hogy a szintetikus póthajak bár olcsóbbak, de más tapintással és látvánnyal járnak. Az emberi hajból készült termékek természetes hatást nyújtanak, ám jóval költségesebbek, viszont gond nélkül lehet őket formázni. Ha minőségi terméket vennél, akkor európai típusú tincseket válassz magadnak.

Néhány szabályt szinte minden hajhosszabbítás után be kell tartani, így például azt is, hogy hajmosás után mindig szárítsd meg a tincseket, az illesztési pontokat pedig próbáld meg nem felhevíteni eközben. Vizesen ne fésüld a póttincseket, és ne feküdj le aludni nedves hajjal.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés