A zsálya régóta kedvelt fűszer, ám kevesen tudják, hogy a növényből készült illóolaj a szépségápolásban is hasznosítható, hiszen számos gyógyhatással bír. A növény segít lenyugtatni a kimerült idegeket és megszépíti a hámréteget.

hirdetés

Az ókori rómaiak a bölcsesség forrásának tartották a zsályát, és a középkorban is gyakorta használták különféle betegségek tüneteinek az enyhítésére. Az arab kultúrában hatalmas kultusza volt, és valódi csodaszernek tartották. A legendák szerint ettől remélték az örök életet. Évszázadokkal ezelőtt főként belsőleg alkalmazták, ismert gyulladáscsökkentőnek számított és alkalmas volt a bélproblémák kezelésére.

Az antioxidánsokban gazdag növény jótékonyan hat az idegrendszerre, és ösztrogéntartalmának köszönhetően még a menopauza tüneteit is mérsékli egyes hölgyeknél. Bár életelixír nem készíthető belőle, a zöld növényből előállított illóolajnak mégis nagy hasznát veheted.

A kellemes illatú gyógynövényt korábban gyakran használták illatosítóként, manapság pedig sok kozmetikumban, parfümben bukkan fel összetevőként. A zsályából gőz segítségével készítenek illóolajat.

A zsálya illóolaj nyugtatja az irritált bőrt és a fáradt idegeket

A zsálya illóolajról úgy tartják, hogy fokozza a memóriát és a koncentrációt, ám a belső béke megtalálásában úgyszintén segíthet. A kellemes illatnak köszönhetően könnyebben elillan a feszültség a szervezetből, és az alvás is pihentetőbb lesz. Ha úgy érzed, hogy mostanában gyakrabban idegeskedsz és szorongsz, akkor mindenképpen végezz stresszűző jógagyakorlatokat, illetve illatosítsd a lakásod zsályával.

Fejbőr-irritáció ellen szintén bevethető a zsályából készült illóolaj, hiszen nyugtatja a hámréteget. Rendszeres használata megakadályozza a korpásodást, és eltávolítja a zsíros, olajos bőrérzetet. Kókuszolajjal együtt vidd fel pakolásként, hagyd hatni a frizurán húsz percig, majd mosd le. Idővel sokkal fényesebbek és egészségesebbek lesznek a tincsek.

Gyulladáscsökkentő hatását kívülről ugyanúgy élvezheted, mert képes nyugtatni az irritált hámréteget. Mivel illóolaj, ezért aknés, pattanásos bőrre nem javasoljuk, hiszen az illatanyagok csak tovább ronthatják a helyzetet. Az apróbb vágásokat, stirákat halványítja, ám a nagyobb csíkok eltüntetésére nem alkalmas, azok finomításában, csökkentésében csak lézeres kezelés tud segíteni.

Antioxidáns hatásának köszönhetően, a szabad gyökök romboló hatásaival is felveszi a harcot a zsálya, így a bőr tovább marad rugalmas és feszes.

A zsálya illóolajat párologtathatod, vagy a masszírozó mozdulatokkal viheted fel a bőrödre. Nem kell túlzásba vinni, elegendő csupán pár csepp. A fürdővízbe szintén csepegtethetsz olajat, ettől csak még pihentetőbb lesz az esti rutin.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés