Egyre többen ismerik már az indiai ájurvéda egyik nagyon fontos táplálékát, a ghít, ami nem más, mint tisztított vaj. Házilag könnyen elkészíthető, de bioboltokban készen is megvásárolható.

Miért jó a ghí?

Nagyon sokrétűen felhasználható, főzéshez is alkalmas, így belülről táplálja a szervezetet. Ám külsőleg, például arcmaszkként használva pedig a bőröd szépségének megőrzéséért tehetsz.

Az ájurvédában életelixírként tartják számon, ugyanis sejtregeneráló hatása révén elősegíti a fiatalság megőrzését. Kiváló méregtelenítő, kipucolja a külső környezetből ránk rakódott, és a testben felhalmozódott, zsírban oldódó méreganyagokat. Antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, így megköti a szabad gyököket, és védi a sejteket. A- és E-vitamint, valamint számos nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz.

Nem csoda, hogy az indiai nők előszeretettel alkalmazzák, a következő pakolást, amihez nem kell más, mint:

  • 2 teáskanál ghí
  • 1 csapott teáskanál csicseriborsóliszt

A csicseriborsóliszt B-vitaminokat, E-vitamint, illetve a bőr számára fontos cinket, és kalciumot tartalmaz.

Ha hűtőben tárolod, előzetesen vedd ki a megadott mennyiségű ghít, hogy megolvadjon, majd keverd el a csicseriborsóliszttel. Kend fel a masszát megtisztított arcbőrre, hagyd hatni 20 percet, majd langyos vízzel mosd le. Pici zsíros érzetet hagy maga után, de pont ettől lesz szépen hidratált és puha a bőröd. Igény szerint ismételhető, minél többször dobod fel ezt a maszkot, annál többet teszel a bőröd fiatalságának és egészségének megőrzéséért.

A ghí otthoni elkészítéséről itt olvashatsz.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés