A világon számos érdekes bőrápolási szokással találkozhatunk, némelyek több generációs múltra tekintenek vissza. A gésák különleges kinézetüknek köszönhetően valóságos kuriózumnak számítanak, és a mai napig nagy megbecsülést élveznek Japánban. Eláruljuk azokat a fortélyokat, amelyeket a japán nők már évszázadok óta bevetnek a szépségápolás terén.

hirdetés

A bőrápolás teljesen másként néz ki Japánban, mint nálunk. A különleges hatóanyagoknak és a jól felépített arcápolási rutinnak köszönhetően sokszor a felkelő nap országában élő nők akár húsz évvel is fiatalabbnak tűnhetnek a koruknál. A gésák azonban még náluk is sokkal inkább odafigyelnek a bőrük egészségére.

A gésák kinézetének titka a gondos szépségápolás

Évszázadokig valóságos mítosz övezte a gésákat, akik különleges kinézetükkel elkápráztattak mindenkit. Természetesen nemcsak emiatt akadnak csodálóik, hiszen a művészetekben is rendkívül jártasak. Bár manapság jelentősen megfogyatkozott a számuk, mégis a japán kultúra szerves részét képezik. Kinézetükhöz hozzátartozik a kimonó, a fehérre festett arc, és az éjfekete, fényes haj. Már a kezdetektől fogva nagy szerepet tulajdonítottak a bőrápolásnak, hiszen a kifogástalan arcbőr mindig is elvárás volt feléjük.

Bár elsőre azt gondolná az ember lánya, hogy mindenféle elérhetetlen dologgal szépítkeztek a gésák, ez mégsincs így. Többnyire egyszerű, konyhai alapanyagokat használtak, amelyek mondhatni, a táplálkozási szokásokon alapszanak. Éppen ezért, például a rizskorpa egy igen fontos szépségápolási trendnek számított.

A gésák teljes arcot befedő sminket viselnek, ezért kiemelt szerep jut a lemosásnak. Ez már a múltban is így volt, hiszen különféle olajok segítségével távolították el az orcájukról a festéket. Sohasem használnak nehéz termékeket, és az alkohol-tartalmú kencék minden esetben kimaradnak a bőrápolási rutinjukból.

Különleges összetevők egyenesen a konyhából

Kedvelik a pakolásokat, különösen azokat, amelyek hírárból vagy algából készülnek. A hínárpakolásban sok béta-karotin található, ami késlelteti a bőröregedést, míg az algából készült kencék a jódnak köszönhetően a méregtelenítést és az anyagcserét gyorsítják.

Egyik legkedveltebb összetevőjük az azukibabból készült örlemény, amelyből ők maguk is készítenek kozmetikumokat. Viszonylag egyszerű elkészíteni, csupán 1-2 evőkanál por állagú azukibabot kell egy kevés vízzel összekeverni, majd az így kapott pasztát felkenni az arcra. 10-15 percig hagyhatod állni, majd lemoshatod. Az összetevő bioboltokban is kapható: az 500 grammos kiserelés ára 1000 forint körül mozog.

A zöld teát használják kívülről és belülről egyaránt, hiszen kitűnő antioxidáns-forrás, így gátolja a szabad gyökök romboló hatásásait a hámrétegben. A legkülönlegesebb összetevő pedig a szárított, őrölt csalogányürülék, ami arckrémekbe, illetve pakolásokba kerül. Bár a gésák esküsznek erre a ránctalanító módszerre, és manapság egyre elterjedtebb szépségtrendnek számít, nálunk az a bőrápoló hatóanyag még nem kapható.

Teljes testre ható ápolás

Természetesen a gésák nemcsak az arcukat ápolták, hanem az egész testüket, ezért sokszor vettek rizskorpafürdőt. Egyrészt táplálta a bőrt, valamint segített késleltetni a bőröregedés látható jeleit. Ha bőrradírozásról volt szó, akkor pedig csakis a tengerisó jöhetett szóba, hiszen eltüntette az elhalt hámsejteket, ám mégis ápolta a bőrt.

A gésák és a japán nők főként a természetes összetevőket részesítik előnyben, többségében olyan alapanyagokkal ápolják bőrüket, melyek az étrendjükben, illetve a konyhájukban is megtalálhatóak. A japán nők számára kiemelten fontos, hogy a bőrük egészségét kívülről és belülről egyaránt támogassák, ezért megpróbálják kerülni a mesterséges hatóanyagokat a bőrápolásban. A modern korban a legtöbb házilag elkészített kencét üzletekben kapható készítményekre cserélték, ám ezek közül is a könnyű textúrák és a természetes hatóanyagok élveznek elsőbbséget náluk.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés