Az évnek minden szezonja másképpen visel meg minket, az eltérő időszakokban más és más módon kell támogatni a szervezet munkáját. Nem csupán az immunrendszer, a bőr éppúgy fokozott törődést igényel, amihez nem csak különböző kencékkel járulhatsz hozzá. Ezek a vitaminok rendkívül fontosak télen a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez, a bőr pedig különösen hálás lesz, ha kellőképpen figyelsz a bevitelükre.

hirdetés

Az már sokaknak reflexből megy, hogy a reggeli, valamint az esti rutin részeként alaposan hidratálják az arcbőrüket. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a rendszeres krémezés mellett is száraznak, vízhiányosnak hat a hámréteg. Ilyenkor célszerű a probléma mélyére ásni és kideríteni, mi okozhatja a gondot. Számos esetben a hideg, szeles időjárás, a fűtés miatti száraz levegő, valamint az elenyésző vízfogyasztás húzódik meg a háttérben. Ezek mellett a vitaminhiány szintén gyakori, amely az egysíkú, tápanyagszegény táplálkozásból fakad.

A legtöbben alapvetően az immunrendszerük felturbózására koncentrálnak ilyenkor. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a szervezetnek szüksége van egy jól felvértezett védőpajzsra ahhoz, hogy leküzdje a téli szezonban jelen levő vírusokat. Arra már kevesebben gondolnak, hogy a bőrünknek éppúgy szüksége van egy biztos lábakon álló mankóra ahhoz, hogy a megjelenés ne szenvedje kárát a külső és belső hatásoknak. A testes hidratálók és a zseniális hatóanyagok bizony jól jönnek ilyenkor, azonban a belső támogatásra éppen akkora hangsúlyt kell helyezni. Egyes vitaminok pótlása télen is nélkülözhetetlen, hogy a hámréteg ne száradjon ki és ne váljon extrém módon repedezetté.

 

Ezek a legfontosabb vitaminok télen a bőr számára

D-vitamin

Télen sokaknál okoz problémát a napfényhiány, amelynek következtében számos esetben D-vitamin-hiány lép fel. A hideg szezonban valóban nehéz magunkba szívni a napsugarak adta energiát, ennek következtében a bőr fakóvá, sápadttá válik. Ahhoz, hogy a sápatag ábrázat visszanyerje friss és egészséges tónusát, mindenképpen tanácsos feltölteni a kiürült D-vitamin-raktárakat.

A halak, a tej és a tojás fogyasztásával remekül pótolható a D-vitamin, azonban a legtöbb esetben célszerű étrend-kiegészítő formájában is fogyasztani. Kizárólag az orvos által előírt mennyiségben pótold, hiszen zsírban oldódó vitamin lévén a felesleg elraktározódik, ami bizony-bizony túladagoláshoz vezethet.

C-vitamin

A C-vitamin az erős, kiegyensúlyozott immunrendszer legjobb barátja, azonban nem csupán a vírusok és különböző fertőzések elleni védekezés céljából tanácsos fogyasztani. A bőr számára éppúgy nélkülözhetetlen, serkenti a kollagéntermelést, üdévé és ragyogóvá varázsolja a bőrfelszínt. Száraz bőrtípus esetén kifejezetten ajánlott, ugyanis ellenállóbbá teszi a sejteket a szabad gyökök pusztító munkálkodásával szemben, sőt, fokozza a hámréteg regenerációját.

A télen is beszerezhető citrusfélék kimagasló mértékben tartalmaznak C-vitamint, így a narancs vagy éppen a citrom rendszeres fogyasztása elősegíti a kiürült vitaminraktárak feltöltését. Akár étrend-kiegészítő kapszula formájában is megvásárolhatod, az ajánlott napi mennyiség 1000 mg.

A-vitamin

Az A-vitamin egy igazi bőrszépítő vitamin, amely hozzájárul a hámréteg megfelelő regenerációjához, a szövetek újjáépítéséhez, de a bőrszárazság ellen éppúgy hatékonyan küzd. Megfelelően feltöltött A-vitamin-raktárak mellett sokkal kevésbé valószínű, hogy az arcbőr durván kiszárad, és hámló, viszkető, irritációra utaló tüneteket mutat.

A különböző tejtermékek, valamint a zöld leveles zöldségek vagy épp a sárgarépa szintén jelentős mennyiségben tartalmazzák, így akár a tudatos táplálkozás is segíthet télen a vitaminpótlásban. Amennyiben étrend-kiegészítőként fogyasztod, arra figyelned kell, hogy ez egy zsírban oldódó vitamin, így nem tanácsos túllépni a napi ajánlott mennyiséget, hiszen a felesleg hosszú távon elraktározódik a szervezetben, akár túl is adagolhatod.

 

E-vitamin

Noha elsődlegesen a C-vitaminnal kapcsolatban merül fel, hogy milyen erős antioxidáns, az E-vitamin erejét sem szabad alábecsülni. Hozzájárul a kiegyensúlyozott faggyútermeléshez, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a téli időjárásban a bőr ne váljon szárazzá, irritálttá.

A különböző olajos magvak csipegetése nagyban elősegítheti a táplálkozás általi vitaminpótlást, a mandula és a mogyoró például kimagasló mértékben tartalmaz E-vitamint. Különböző szépségkapszulákban szintén fellelhető, de önmagában éppúgy beszerezhető.

B-vitamin

A B-vitaminok nélkülözhetetlen az egészséges, élettel teli bőrkép megőrzéséhez, megfelelő mértékű bevitelük a téli hónapokban is fontos. Javítják a bőr alatti mikrokeringést, amely által javulnak a sejtek anyagcsere-folyamatai. A hiányuk sokkal látványosabb, mint az, hogy a raktárak kellőképpen fel vannak töltve, hiszen a bőrfelszín látványosan fakóvá válik. A B6-vitamin a vízháztartás szabályozásában is részt vesz.

A csirkemáj és a spenót egyaránt kimagasló B-vitamin-tartalmáról ismert, azonban különböző étrend-kiegészítők segítségével szintén feltöltheted a kiapadt raktárakat.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés