Az öregedés elkerülhetetlen, de nem mindegy, hogy negyven- vagy ötvenévesen szembesülünk az első ráncokkal. Szuper, hogy ma már tudjuk, elodázhatjuk a ráncképződést, és az még szuperebb, ha ehhez ingyenes segítséget kapunk.

A bőr idő előtti megereszkedését és ráncosodását nem feltétlenül az örökletes tényezőknek, hanem főként az életmódunknak és a szabad gyökök romboló munkájának köszönhetjük. Korábban már írtunk arról, hogy mi is az a szabad gyök valójában, és mennyire káros tud lenni a jelenléte az egészségünkre, illetve a szépségünkre nézve.

Pusztításáért az immunrendszer legfontosabb segítői, az antioxidánsok felelnek, de a szervezetünkben más méregtelenítő folyamatok is működnek. A kívülről érkező, sejtkárosító behatolókat a nyirokrendszer hatástalanítja, melynek a második legfontosabb feladata a szövetek közötti folyadék elvezetése. Ha bármelyik műveletben zavar lép fel, azt például a szemek alatti duzzanatok, illetve az idő előtt megjelenő ráncok is jelezhetik.

Számos drága arcfeszesítő kezelés hatékonysága a vér- és nyirokkeringés fokozásában rejlik. Ám ezeknek a működését otthon, percek alatt stimulálhatjuk, ha megtanuljuk a kontúremelő, feszesítő arcmasszázs alapjait. A helyesen elvégzett mozdulatokkal az arcbőr alatti vázizomzatot éppúgy munkára ösztönözhetjük, megalapozva ezzel a sima, fiatalos, ráncoktól és barázdáktól mentes, életteli bőrképet.

Az arcmasszázs működését akkor szűrhetjük le igazán, ha az életmódunkkal sem támogatjuk túlzottan a ráncok képződését. Egészséges táplálkozás mellett kevesebb kollagént veszítünk, így tovább megőrizhetjük bőrünk rugalmasságát és feszességét.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés