Kár lenne tagadni, hogy mindenki fiatal szeretne maradni, és sokan keresik is a módját ennek. Vannak, akik kizárólag az egészséges ételekre, a testmozgásra, a meditációra esküsznek, és vannak, akik ennél többre. Például a botoxra vagy az esztétikai beavatkozásokra, amiknek utálói legalább annyian vannak, mint kedvelői. Mostanában újabb lehetőség tárult fel az öregedés kitolására, ami nem más, mint a kozmetikai akupunktúra.

Mi az akupunktúra?

Közel 3000 éve alkalmazzák Kínában és a Távol-Kelet többi országában gyógyító céllal. Lényege, hogy a testben futó meridiánok, vagyis energiapályák blokkjait oldja, biztosítva a qi -csí-, azaz az életenergia áramlását. Úgy tartják ugyanis, hogy, ha az áramlás nem egyenletes, akkor az valamilyen betegség kialakulását idézheti elő.

A nyugati világban, és itthon is egyre népszerűbb eljárás a betegségek kezelésére, számtalan orvosközpont kínál akupunktúrás kezeléseket. Kiderült azonban, hogy nemcsak bizonyos betegségek leküzdésére alkalmas, de a bőr is szebb lehet tőle.

Egészen véletlenül, körülbelül tíz éve, Srí Lankán fedezték fel, hogy azok a páciensek, akiken akupunktúrát végeztek, egy idő után sokkal fiatalosabbnak tűntek.

Hogyan hat a kozmetikai akupunktúra?

Ennek egészen egyszerű magyarázata van. A kezelés során a test megfelelő meridiánpontjaiba tűt szúrnak, ami apró mikrosérülést okozva, rögtön beindítja a test védekező és öngyógyító mechanizmusait. Ennek során két olyan enzim is aktiválódik, amik nélkülözhetetlenek a bőr fiatalságának megőrzéséhez. Ezek a kollagén és az elasztin, amik a bőr vízháztartásáért, valamint annak rugalmasságáért, feszességéért felelősek.

De nem csak a ráncosodás ellen lehet hatásos az akupunktúra. Csökkenti a gyulladást is, így a pattanásos, ekcémás bőrre és a psoriázisban szenvedőknek is enyhülést hozhat.

Jobb lehet, mint a botox?

Kétségtelenül természetesebb megoldást kínál, mintha idegmérget fecskendeznének az arcba, bár nagyon népszerű és kedvelt eljárás a mimikai ráncok elleni botoxkezelés is. Árban nagyjából ugyan ott tartanak, hiszen egy akupunktúrás kezelés 7-10 000 forint között mozog, viszont egy alkalomtól biztosan nem lesz eredmény. A botox ára 40 000 forinttól kezdődik, és nagyjából hat hónapig tartja bénultan az izmokat. Teljes eredmény körülbelül 10-14 nap után lesz, míg az akupunktúránál egy kezelés általában tíz alkalomból áll, így ennyi idő alatt akár már annak is lehet látható jele.

A botox kétségtelenül nem tart örökké, ismételni kell a folyamatos eredményért, ami akár függőséget is okozhat. Ellenben az akupunktúra úgy hat, hogy a szerveket stimulálja, gyógyítja, ami az eljárás fő célja, hiszen aki belül egészséges, annak a külsején is meglátszik.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés