A napvédő készítmények használata nemcsak a napozás során ajánlott, de olyankor viszont nélkülözhetetlen.

Egy átlagos bőrű ember nagyjából 20 perc alatt ég le a napon, ám vannak, akiknél ez rövidebb, másoknál pedig hosszabb idő alatt következik be. Ezért kell a bőrtípusodnak megfelelő faktoros naptejet választanod, ettől a számtól függ ugyanis, hogy mennyire leszel védett a túlzott lesülés ellen.

A napkrémek és -olajok csomagolásán feltüntetett SPF-szám értelmezése egyszerű: azt jelöli, hogy használatával hányszor több percet tölthetsz el a napon annál az időnél, mely alatt alapesetben leégnél. Ha tehát a te bőröd tíz percig bírja, egy 20 faktoros naptejjel ez az idő hússzor tíz, vagyis kétszáz percre módosul.

Ha nem tudod pontosan, hány perc alatt égnél le, segíthet az is, ha tudod, hányas típusba tartozik a bőröd. Az 1-es a gyerekek és a nagyon világos bőrűek, szőkék és vörös hajúak tábora: számukra legalább 40-es SPF-számú fényvédő ajánlott. A 2-es típusba tartoznak azok, akiknek először kipirul, majd bebarnul a bőre, nekik a 20-as faktorszám körüli érték az ideális. A 3-asok könnyedén lebarnulnak, nekik már a 10-es is elég lehet. A 4-es az egyébként is barna bőrű, csoki típusúakat gyűjti, akik nehezen égnek le, és inkább csak barnulnak. Számukra az 5-ös faktorszám is elegendő.

Fontos, hogy a napvédő kiválasztásakor ne csak az SPF-számot figyeld: ellenőrizd az UV-A sugárzással szembeni védelmének fokozatát is, hiszen ez az, ami megóv attól, hogy a káros sugarak a bőrbe jussanak, lebontva a D-vitamint és fokozva a rákos sejtburjánzások kialakulásának kockázatát.

  • Megosztás:
hirdetés