Rengetegen küzdenek pattanásokkal, és egyre gyakrabban már nem csak a tinédzserek, hanem a felnőttek is. A felnőttkori pattanás hátterében rendszerint valamely szerv rendszertelen működése áll, de az sem kizárt, hogy már kialakult betegség meglétére utal.

Persze, ha nem múló, makacs és visszatérő problémát jelent, nem érdemes otthoni diagnosztikával kísérletezni, de az úgynevezett pattanástérkép ismerete hasznos támpontot nyújthat az egészségi állapot felmérésére.

Az arc fiziognómiája: ezt üzeni a pattanástérkép

Az ősi kínai arcelemző módszer, a fiziognómia szerint, minden szervnek megvan a maga helye az arcon, ami azt jelenti, hogy az egyes szervekhez tartozó meridiánpályák adott ponton mennek át a testen. Így, ha alaposan szemügyre vesszük az arcot, láthatjuk, hol lehet a probléma.

Szervtérkép

A homlok közepén lévő pattanás a vékonybéllel, a húgyhólyaggal és az idegrendszerrel, míg a homlok külső szélei a pajzsmiriggyel vannak kapcsolatban. A szemöldök, és a közvetlenül felette lévő terület a szívvel, a két szemöldök közötti terület pedig a májjal hozható összefüggésbe.

Az orron éktelenekdő pöttyök a hasnyálmirigy, a szájszélek a vastagbél problémáira utalhatnak. A két leggyakoribb helye a pattanásnak az orca ás az áll. Előbbi felső része a gyomor, alsó része a tüdőmeridánok pályája, míg az állon lévő pattanások a nemi szervek és a hormonrendszer esetleges betegségeire figyelmeztet.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni?

A pattanás mérete ugyancsak árulkodó lehet, mennyire kell bajra gyanakodni. A kisebb, rendszerint gennyes változatot valamilyen étel váltja ki, de ez hamar és nyomtalanul eltűnik. Ezzel szemben a nagy, gyulladt, be nem gennyesedett pattanás, ami szinte csak ül az arcon, súlyosabb problémát feltételezhet. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a nem múló, visszatérő pattanásokkal, és nem sminkkel elkendőzni. Hiába vesz az ember drága kozmetikumokat, a bajt belülről kell megszüntetni elsősorban.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés