Bár vitatott dolog, hogy mi húzódik meg valójában az ajakápoló-függőség hátterében, sajnos megfigyelhető jelenségről van szó. A kényszeres ajakkenegetés ráadásul nem mindig eredményez csodásan puha tapintású bőrt.

hirdetés

Elsőre meglepően hangozhat, de tényleg előfordul, hogy valaki szinte már mániákusan, kényszeredetten kenegeti a száját ajakápolóval. Sőt, egyesek olyannyira ragaszkodnak egy-egy kencéhez, hogy szinte mindenhová magukkal viszik. Így tett az a lány is, aki hirtelen nagyon népszerű lett az interneten, miután kiposztolt magáról egy videót, amin ő szerepel különböző élethelyzetekben, minden esetben ajakbalzsammal a kezében.

Az interneten többen is beszámoltak már a jelenségről, hogy valósággal függők lettek az ajakápolóktól. Az elmúlt években komplett összeesküvés-elméletek születtek arról, hogy a gyártók direkt olyan anyagokat tesznek a kencékbe, amelyek hatására a használatuk addiktívvá válik.

Ez elsőre túlzásként hangzik, ám valóban van abban valami, hogy olyan összetevőket tartalmaz egy-egy kozmetikum – nem csak ajakápolók esetében -, amelyek épp ellenkezőleg hatnak, mint amire elvileg megoldást nyújtanának. Például szárítják a bőrt, miközben a legtöbb terméktől azt várjuk, hogy ápoljon, hidratáljon.

Létezik ajakápoló-függőség?

Valójában szinte bármitől függhetünk, bármi kialakíthat függőséget az emberben. Így az ajakápolók megrögzött kenegetése is valós jelenség. Ártalmatlannak hangzik, de nem feltétlen az. Az ajakápolóktól függők legtöbbször arról számolnak be, hogy minél buzgóbban használták, annál inkább kiszáradt és cserepessé vált a szájuk felülete. Ezáltal pedig beindult az ördögi kör, hiszen csak még nagyobb késztetést éreztek arra, hogy alkalmazzák a terméket, amitől ajkaik puhaságát várták.

A tény az, hogy éppúgy, mint a hidratáló krémek között, az ajakápoló termékek rengetegében is felbukkannak szárító hatású összetevők, káros adalékanyagok. Nem mellesleg ajkainknak is szüksége van arra, hogy lélegezzenek. Ám, ha állandóan be vannak kenve egy vastag réteg balzsammal, erre képtelenek. Ezáltal jelentősen kiszáradnak, megrepedeznek, vérezni kezdenek és persze fájnak is.

Mitől lesz valaki függő?

A divatos, népszerű márkák termékeire könnyebben rákattannak az emberek, ami elsősorban a pszichológiai ráhatásnak tudható be. Egész egyszerűen úgy vagyunk összerakva, hogy ha valamire sokan mondják, hogy jó, vagy valami úgymond trendivé lett kikiáltva, akkor hajlamosak vagyunk megelőlegezni neki a bizalmat. Mármint, akkor is buzgón alkalmazzuk, ha nem tapasztalunk lényeges változást.

Ezenfelül az ajakbalzsam ízvilága is fontos szerepet játszik. A kissé mentolos készítményekre könnyebb rákapni, hiszen ízesétük által kellemesen bizsergetik az ajkakat. Dr. Whitney Bowe bőrgyógyász azt mondta, hogy az egyik legnépszerűbb ajakápoló márka termékei mentolt és kámfort tartalmaznak, amelyek előidézik ezt a bizsergést.

Erre a két összetevőre azonban sokan allergiásak, ezért a termék nem csak enyhén csípi, hanem érzékenyebbé teszi a szájukat. Dr. Bowe azt mondja:

– Ez a termék számos irritáló összetevőt tartalmaz, amelyek érzékeny szájjal rendelkező embereknél gyulladást okozhatnak az ajak területén. Ezek az összetevők olyan érzést kelthetnek az emberekben, mintha gyakrabban kellene újra felvinniük az ajakbalzsamot, így ez függőséget okoz.

Milyen összetevőket kerülj?

A szakember szerint sok ajakápoló tartalmaz szalicilsavat vagy éppen benzokaint. Utóbbi például egy helyi érzéstelenítő anyag, amire sokan allergiásak. A bőrgyógyász szerint az erre érzékenyek bőrpírt és kicserepesedést tapasztaltak. A szalicilsav ismerős lehet a kémiai hámlasztás szerelmeseinek. Nos, nem feltétlen szerencsés egy olyan összetevőjű balzsamot kenni a kiszáradt szádra, ami enyhén hámlaszt. Gyakori használat mellett ugyanis ez irritációt is okozhat.

Mi lehet a megoldás?

Tehát bármennyire is népszerű, sokak által használt egy termék, nem biztos, hogy az a leghatásosabb. Emellett próbálj meg eltekinteni a valóban csábító illattól is ajkaid érdekében. A szakértők olyan ajakbalzsamok használatát ajánlják, amelyek nem tartalmaznak irritáló összetevőket és valóban ápolják a szádat. A természetes, növényi olajok például segítenek abban, hogy úgymond bezárják a nedvességet, közben pedig nem csak ápolják, hanem táplálják is a bőrt. Emellett nem alakítanak ki viaszos filmréteget, szabadon hagyják lélegezni a bőrt.

Viszont attól, mert valami természetes alapanyag, még nem feltétlenül tesz jót az ajkaknak: erre a területre kimondottan olyan összetevők alkalmazhatók, melyek a legkevésbé allergének és nem rendelkeznek illat- és bőrizgató hatóanyaggal. A kókuszolaj viszonylag nehézkes, zsíros hatást keltő kence a bőrön, aminek magas a komedogén indexe. Ez azt jelenti, hogy elősegíti a mitesszerek, pattanások kialakulását a bőrön, ezért arcra nem annyira ajánlott, de az ajkakat szépen ápolja.

Nem hagyja elszökni a nedvességet, és tiszta formájában illatmentes. A sheavaj szintén természetes, bőrpuhító hatású zsír, ami antioxidáns összetevőkkel is rendelkezik: A-, E- és F-vitamint tartalmaz. Tökéletes arra, hogy visszaadja az ajkak felületének rugalmasságát, és érzékeny bőr ápolására is ajánlott. Fontos azonban, hogy ne illatosított változatban kerüljön be a termékbe. A mézalapú ajakír nem csak a kiszáradást, a gyulladást éppúgy csökkenti, ami nagy előny, ha széltől kicserepesedett, égő, húzódó ajkakon használod.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés