A nyári kalapok nemcsak stílusos kiegészítők, hanem pluszvédelmet nyújtanak a hőség és a káros napsugarak ellen.

hirdetés

Sajnálatos, hogy a nyári kalapok jó pár évre kikoptak a mindennapokból, pedig mindamellett, hogy öltöztetnek, stílusos védelmet is nyújtanak az UV-sugarak káros hatásai ellen. Óvják a haj és a fejbőr egészségét, fazontól függően pedig árnyékot adnak az arcnak és a szemeknek. Ez a praktikus trend most újra visszatért, de nem csak a dizájn nőiességét vagy divatosságát érdemes figyelembe venni.

Fontos, hogy légáteresztő fejfedőt válassz, hogy ne izzadjon be alatta a fejbőr. Akár az a cél, hogy megóvd a hajszínedet a kifakulástól, vagy az arcodat a leégéstől – a fényvédő használata kalapviselés mellett is fontos, ezt ne feledd –, a szélesebb karimájú kalapok jöhetnek szóba, de a világos szín is fontos szerepet kaphat, amennyiben nem szeretnéd, hogy felforrósodjon a fejed a tűző napon.

Természetesen az sem mindegy, mennyire passzol a stílusodhoz a kiválasztott darab, idén bőkezű kínálattal készült a divat, számos retró kalapfazon visszatér a köztudatba, a nőies megoldásoktól kezdve a sportosabb fazonokig.

Nyári kalapok a stílusos megjelenés jegyében: idén mindenki megtalálhatja a hozzá illőt

A nyári kalapok újra divatosak, amit már akkor sejthettünk, amikor idén Cannes-ban több híresség viselte magán ezt a méltatlanul elhanyagolt kiegészítőt.

Az életműdíjjal jutalmazott Meryl Streepet például egy fedora kalapban fotózták.

Idén igazán könnyű megtalálni azt a stílust, amely megfelel az alkalomnak és az öltözéknek, legyen az elegáns, sportos vagy hétköznapi.

 

A megfelelő fazonválasztás mellett az egyik leglényegesebb szempont, hogy könnyű és jól szellőző anyagok között keresgélj, mint amilyen a szalma, a pamut vagy a vászon. Így megelőzhető a túlzott izzadás. A széles karima jobb védelmet nyújt a napsugarak ellen. Ez a nyári napsütésben nagyon fontos, különösen az arc és a nyak területén.

Győződj meg róla, hogy a kalap megfelelően illeszkedik a fejedre, hogy ne legyen túl szoros vagy túl laza. Ahhoz, hogy ne csak egy szezont bírjon ki a kedvenc kiegészítőd, hanem sokáig élvezni tudd a viselését, kíméletesen kell bánni vele. Nem mindegy például, hogyan tárolod, tisztítod, mert könnyen eldeformálódhat. Tartsd a kalapot száraz, hűvös helyen, hogy megőrizd az alakját. A szalmakalapokat nem érheti áztató víz, de száraz vagy enyhén benedvesített ronggyal időnként áttörölheted a felületét. Tisztításkor mindig kövesd a gyártó utasításait.

Ha a vászonkalap elveszíti az alakját, finoman formázd vissza, miközben óvatosan gőzölöd, hogy elkerüld a sérülést. Érdemes olyan helyen tárolni az efféle kiegészítőket, ahol nem nyomódnak össze, hanem szépen kifeszülhet az anyaguk, megőrizve formájukat. Kalaptartó dobozokat is beszerezhetsz, háztartási berendezéseket és lakásdekorációt forgalmazó üzletekben folyamatosan kaphatók.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

Galériafotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés