Évről évre egyre engedékenyebb a divat, így a mintás mintással sem számít már főben járó bűnnek, ám az ízléses megjelenés érdekében egy alapszabályt azért nem árt megszívlelni és betartani.

Az önkifejezés, a kortalanság, és a merészség korszakát éljük a divatban, ami egyrészt elképesztő szabadságot ad az öltözködés terén, másrészről viszont, ha nincs kapaszkodó, könnyű átesni a ló másik oldalára.

A minták halmozása nem tilos, de a bazári hatás elkerülése érdekében, jobb, ha senki sem dobálózik vaktában a különféle mintázatokkal. Az öltözék akkor harmonikus, ha egyfajta színritmust követ. Három színnél több már zavaró lehet, de egy alapszín eltérő tónusaiból bátrabban válogathatsz, akár többet is. A lényeg, hogy minden árnyalat összecsengjen.

Mintás mintással: ezt a szabályt kövesd!

A minták keverésekor ugyanezt az alapelvet kell követni, hiszen, ha minden anyagmotívum eltérő színeket tartalmaz, és stílusában sem klappol az egész, akkor nagyon zavaró, csiricsáré lesz az összhatás.

A minták ugyan lehetnek különbözőek – például kockás és csíkos -, de sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb összképet adnak, ha az alap színviláguk, vagy a fő tónusaik megegyeznek, esetleg más-más, de egymással harmonizáló árnyalatokat tudnak felmutatni.

Mutatunk egy ellenpéldát, amikor nagyon rossz irányba csúszott az elképzelés.

Háromnál több, egymástól eltérő minta már sok egyszerre, a végeredmény irritálóan vibráló lehet, és a káosz érzetét keltheti. Sőt, még az összepasszoló, egymáshoz hasonló motívumok is ellened fordulhatnak, ha a színekkel esel túlzásba. Az alapszabály tehát a következő: egy vagy két vezértónus, és maximum három eltérő minta uralhatja az öltözéket békességben.

Az eltérő állatminták együtt is jól mutatnak, ha nagyjából hasonló a színviláguk.

Ez már egy merészebb összeállítás, de a színharmónia miatt kevésbé zavaró.

A kockás kockással jól működik, ha a mintázat alaptónusai összecsengenek.

Ennél az öltözéknél csupán két alapszín dominál, így az eltérő minták nem ütköznek egymással.

A kockás anyagok és az állatminták összeboronálása már veszélyesebb terep, de, ha az árnyalatok összeillenek, és nincs több feltűnő eleme az öltözéknek, akár jól is elsüthet.

A pöttyök túlhalmozása sem kelthet szirupos giccshatást, ha semleges alaptónusok fogják össze a mintákat.

Ebben az öltözékben a visszafogott szürke dominál, így a három különböző mintázat sem zavaró együtt.

A fekete alapon mintás mintással afféle biztonsági játék. Ha nem vagy biztos magadban, ez a trükk mindig beválhat. A fekete vezérszín összefogja az öltözéket, úgymond egységessé teszi, akkor is, ha két eltérő mintázat szerepel benne.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés