Kevés dolog van a divatban, ami klasszikus és időtlen darabnak számít, ráadásul egyszerre lehet elegáns és bohém. A breton top ilyen, és idén is legalább annyira szeretni való, mint 130 éve.

Ahogy a neve is utal rá, francia eredetű ez a csíkos minta, és eredetileg halászok viselték védőruhaként az akkor még gyapjúból fonott ruházatot. A 19. században hivatalosan is a matrózok egyenruhája lett, amit az akkor még manufaktúraként működő Saint James divatmárka készített számukra.

Ennek megvoltak a pontos paraméterei, ami ma is jellemzi az autentikus breton felsőket. Az ujjrészen 15 fehér és 14-15 kék csík van, míg a testrészen 21 darab, húsz milliméter széles fehér csík és 20-21 darab, tíz milliméteres kék csík van.

Az igazi klasszikus breton kék-fehér vagy fekete-fehér csíkos, de nem baj, ha kicsit bohókásabb vagy, és színes csíkozású, ujjatlan vagy crop fazonokat is választasz.

Mindenki szekrényében megállja a helyét, hiszen sokféleképpen variálható, így lehet elegáns, bohém vagy sportos is. Egy biztos, a francia sikk biztosan áthatja majd a megjelenést. Nem hiába kedvelték a huszadik század nagy művészei is. Audrey Hapburn, Picasso, Brigitte Bardot, Coco Chanel, Kurt Cobain, sőt, Katalin hercegné is nagy rajongója a mintának.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés