A batikolt mintáról elsőként talán nem a finom nőiesség jut eszünkbe, hiszen többnyire lázadó, vagány öltözékekbe került bele a kilencvenes években, amikor még mindenki saját kezűleg készítette el az összemosódott színű nadrágját vagy felsőjét.

A batikolt minta hosszú múltra tekint vissza a divatban, hiszen valamikor a hatvanas években kapott szárnyra a hippi kommunákban, ahol mindenki saját maga készítette el a szivárványszínű ruháját, mert az áruházakban nem lehetett ilyesmi divattermékeket kapni. Az akkori fesztiválok egyik legkapósabb trendje volt, később pedig a béke szimbólumává vált a batikolt minta, hiszen a hippik háborúellenes tüntetésein pólókra, zászlókra is felkerült.

Majd a nyolcvanas-kilencvenes években újra a lázadással fonódott össze a batikolt minta, ami nem is egy trendet, hanem egy életstílust képviselt. Persze akkoriban sok kamasz töltötte szabadidejét a fürdőszobában zugbatikolással, hogy szembe menjen a divattal és az elvárásokkal, így csakhamar tényleg külön irányzattá nőtte ki magát a batikolás.

A kilencvenes évek stíluselemeivel együtt a batikolt minta is valahogy visszacsöppent a divatba, ám most minden mögöttes ideológia nélkül, tényleg csak egy divatos mintázatról van szó. Már nem feltétlenül kötődik a vagány, szélsőséges irányzatokhoz, és a nőiességünket éppúgy kifejezhetjük vele, mint a hóbortos kedvünket.

A rockos trendeken is túlnőtt a népszerű kelmefestés, ami miatt már nem kell a fürdőszobában görnyednünk textilszínezőkkel felvértezve. A boltokban kapható ruházati termékekre már többnyire digitális nyomással kerülnek rá a batikolt hatású printek, melyek az idei nyár slágerei.

Ha semleges színekkel viseljük, a batikolt minta nem lesz harsány. Érdemes egy-egy árnyalatához igazítani a kiegészítőket, hogy a színpompa ellenére, ne uralkodjon káosz az öltözékünkben.

A fehér nadrág kiváló társa a batikolt pólónak. Ha nőies összképet szeretnénk, válasszunk magas derékszabású, karcsúsított nadrágot, amelyhez remekül passzolnak a nyárias kiegészítők.

Batikolt topok és fürdőruhák lehetnek a segítségünkre abban, hogy a hippi irányzatokból kiszakítva, még nőiesebbé tegyük a szivárványos mintát.

Nemcsak strandruhában gondolkodhatunk, ha szóba kerül a batikolt mintázat. Az utcai viselet is elbírja a tengerparti kiegészítőket, mint amilyen a kalap, vagy a szalmatáska.

A színátmenetes batikolt ing, és a bermudanadrág is a kilencvenes évek divatjára utal, mégis mennyivel nőiesebb megoldást szülnek a mai trendek.

A batikolt szoknya egy üde, spanyolos stílusú blúzzal kombinálva igazi stíluskáosznak minősül, pedig ez a két darab kifejezetten jól működik együtt.

Kiemelt kép: Stuart C. Wilson/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés