Ha pár nap leforgása alatt, hirtelen szűk lett a nadrágod, nem biztos, hogy hízás áll a hátterében, előfordulhat az is, hogy feleslegesen sok vizet tart vissza a szervezeted.

A vízháztartásunk ingadozását rengeteg tényező befolyásolhatja. Ha csökken a magnézium vagy a kálium szintje a szervezetben, az egyensúly felborul, és hirtelen több vizet tartalékol a testünk.

Ez hormonális változások hatására – például a menstruációt megelőző időszakban – is bekövetkezhet, de éppúgy a sejtek vízraktározásához vezethet, ha mozgásszegény életmódot folytatunk, vagy ülőmunkát végzünk, esetleg túl sok szénhidrát- vagy sótartalmú ételt, illetve alkoholos italt fogyasztunk.

Bár elsőre nem tűnik logikusnak, az is ödémás helyzetet okozhat, ha nem iszunk elég folyadékot. Ilyenkor ugyanis a vesék nem dolgoznak megfelelően, és felborul a vízháztartás egyensúlyi állapota. A jó hír azonban, hogy tudatos étkezéssel megszabadulhatunk a felesleges víztől, és akár centiket veszíthetünk a derekunk, a hasunk, valamint a combunk, lábszárunk és bokánk kerületéből.

Az alábbi turmix egyszerre tartalmaz káliumban és magnéziumban bővelkedő alapanyagokat, melyek szabályozzák a vízháztartást.

Vízhajtó turmix uborkával

Miközben ez a turmix hidratálja a szervezetet, vízhajtó hatásának köszönhetően a feleslegesen visszatartott vízmennyiségtől is megszabadít minket. Ez kicsit paradoxonnak tűnhet első hallásra, hiszen, ha túl sok bennünk a víz, miért hidratálnánk még jobban?

Minden az egyensúly fenntartásán múlik: a kávé fokozott működésre serkenti a veséket, ugyanakkor vizet von el a szervezettől, így nem a legmegfelelőbb vízhajtó, mert dehidratálja a szervezetet.

A káliumban gazdag ételek-italok felgyorsítják a vizeletképződést, csökkentik a vérnyomást, a nátriumszintet és a felgyűlt folyadékmennyiséget, valamint megelőzik a vesekőképződést. A magnézium szintén szerepet játszik a vízháztartás szabályozásában.

Az uborka, a banán, a joghurt és a spenót is tartalmaz káliumot. A banán és a spenót magnéziumpótlásra is alkalmas. Kiegyensúlyozott étkezéssel nehéz túladagolni a káliumot, de azért nem árt tudni, hogy az sem jó, ha a vér káliumszintje túl magas. Ilyenkor a szív erei kitágulhatnak, az izomzata pedig renyhévé válhat. Mint mindennel, a vízhajtással is érdemes az egyensúlyra törekedni, vagyis nem ajánlott szélsőséges túlzásokba esni.

A turmix hozzávalói:

  • 1 nagy maréknyi spenót – lehet előrecsomagolt is,
  • 1 darab közepes méretű banán,
  • ½ darab lime frissen facsart leve,
  • ½ csésze kókuszvíz vagy natúr joghurt,
  • 1 csészényi hámozott, feldarabolt uborka
  • 1 zellerszál – kihagyható, ha nem kedveled az intenzív ízeket.

A hozzávalók előkészítése után – amit szükséges, megmosunk, hámozunk, darabokra aprítunk – már csak annyi a dolgunk, hogy bepakoljunk mindent a turmixgépbe. Érdemes a reggeli órákban fogyasztani.

  • Megosztás:
hirdetés