Jóval korábban, a divatipar már egyszer kijelentette: hamarosan nem fogjuk tudni megkülönböztetni, hogy egy Photoshoppal manipulált nő vagy egy virtuális modell szerepel a képen.

Volt idő, amikor a virtuális szupermodellek ötlete maximum sci-fik témájaként jöhetett szóba, most pedig ennek a korszaknak a küszöbén állunk. Manapság, hogy az influencerek egyre nagyobb befolyással bírnak a divatban, már tudjuk, hogy bárkiből lehet modell, ha jó fellépése van, és az emberek imádják a képeit.

A modellség – mint szakma és mint fogalom – teljesen átértékelődött. Újabban nem biztos, hogy valaki a kifutón lesz sikeres, lehet, hogy a közösségi platformokon éri el azt a népszerűséget, melynek birtokában már bármit el tud adni. Ahhoz, hogy manapság valaki jó modell legyen, elsősorban nem a magasság és egyéb testi paraméterek számítanak.

Az egyéniség, a karizma, illetve a hatás, amit másokra gyakorol, sokkal inkább felértékelődött. Ám van egy újfajta modell, aki belépett erre az új platformra, és szinte észrevétlenül mosta el a valós élet és a virtuális világ között feszülő határvonalat.

Pedig ez a modell még csak nem is létező, lélegző ember, csupán fantáziaszülemény. Követőit azonban ez cseppet sem izgatja, imádják úgy, ahogy van.

Shudu a világ első digitális szupermodellje, aki tulajdonképpen egy 3D-ben lemodellezett animáció. Hihetetlenül élethű, szinte plasztikus a bőre, és a tekintete is kifejező, bár a mozgatásán még kell dolgozni, de egyébként zseniális munka.

Az ő Instagram-profilján készítői feltüntették, hogy nem valós személyről van szó, de akadnak olyan megtévesztő oldalak is, ahol neked kell találgatnod, vajon hús-vér embert látsz a fotókon, vagy egy virtuális modellt?

Lil Miquela több mint egymillió követővel rendelkezik az Instán, és sokkal nagyobb evolúciós fejlődésen ment keresztül, mint Shudu.

Az első fotója valamikor 2016-ban került ki az internetre, amikor még egyáltalán nem tűnt emberszerűnek. Az ő profiljához még a személyiségét is kidolgozták az alkotói: az igazi neve Miquela Sousa, hiperrealisztikus nő, aki gyakran valós élethelyzetekbe keveredik. Vannak politikai nézetei, és valójában nem modell, hanem zenész.

Ha jobban megnézed a képeit, láthatod, hogy valami nem stimmel vele: nagyon élethű, de mégsem egészen emberi, elárulja a tekintete. Ám így is félelmetesen megtévesztő tud lenni, ha csak úgy hirtelen futod át a profilját.

A virtuális férfi influencer a lányok nyomába sem ér: bár az ő profilját is úgy építették fel, mintha személyiséggel bíró ember volna, a kinézete rögtön elárulja, hogy digitális alkotásról van szó. Blawko úgy fest, mint bármelyik videojáték szereplője, igazából még van mit fejleszteni rajta. Bár Lil Miquela barátja, ő jóval kevesebb követővel rendelkezik: csupán 42 ezren kíváncsiak arra, melyik nap mit gondol, és mi történik vele.

  • Megosztás:
hirdetés