A magas fehérje, azaz proteinbevitel fontos szerepet játszik a fogyásban és az izomépítésben, hiszen a megfelelő proteinmennyiség biztosítja, hogy a test ne a szervezet energiatartalékát használja fel a kalória elégetéséhez.

Proteindús élelmiszerek, melyeket érdemes rendszeresen fogyasztani

Bár a húsfélék tartalmazzák a legtöbb proteint, nem csak abból lehet felvenni. Különböző zöldségek, magvak, a halfélék és bizonyos tejtermékek rendszeres fogyasztása is javasolt, különösen, hogy a szervezet a növényi fehérjét sokkal teljesebben és könnyebben tudja hasznosítani, mint az állati eredetűt.

Fogyókúrához, de az általános izomépítéshez is fontos, hogy a fehérje túlsúlyban legyen a szénhidráttal szemben, ugyanakkor utóbbit sem szabad teljesen hanyagolni. Fogyókúra, diéta idején jellemzően megvonjuk a szénhidrát bevitelt, ennek hatására viszont a test az izomzatból próbálja elvonni az energiát. Nagyon fontos tehát az egyensúly megtartása és a szénhidrátot például hüvelyesekből felvenni.

A megfelelő fehérje mennyiség pörgeti az anyagcserét, de a hormonháztartást, a hemoglobintermelést és általában az immunrendszer megfelelő működését is biztosítja. Az alábbiakban összegyűjtöttünk hét olyan élelmiszert, amik számottevő mennyiségben tartalmaznak proteint, így rendszeresen fogyasztva őket, jelentősen hozzájárulnak a megfelelő izomtömeg kiépítéséhez. Persze csak torna mellett!

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés