A mungóbab értékes és kedvelt táplálék Délkelet-Ázsiában, az indiai ájurvédában pedig különösen fontos gyógyhatású hüvelyes. Itthon is egyre elterjedtebb, a bioboltok kínálatában rendszerint megtalálható.

A mungóbab igazi szuperélelmiszer

Rendszeres fogyasztása nagyon javasolt, hiszen számottevő mennyiségben tartalmaz nélkülözhetetlen ásványi anyagokat. Többek között réztartalma jelentős, ami fiatalítja a bőrt és a pigmentfoltok kialakulását is megakadályozza. A benne található C- és B-vitaminok ugyancsak hozzájárulnak a ragyogó, feszes, egészséges bőrképhez és hajhoz.

Vírusölő, pórusösszehúzó és gazdag antioxidánsokban, így a szabad gyökök okozta károkat is kivédi. Számottevő vastartalma révén segíti a vérkeringést, ami elősegíti a méreganyagok távozását. Ám nemcsak a bőrre van jó hatással, de magas rost- és fehérjetartalma révén az emésztésre is.

A rostok a bélcsatornában megduzzadva hatékonyan kipucolják az ott felhalmozódott toxinokat, amik csökkenthetik az anyagcserét. Ez elhízáshoz vezethet, illetve a fogyókúra sem lesz olyan eredményes. A mungóbab sokkal több rostot és fehérjét tartalmaz, mint az átlagos babfélék, emiatt nagyon jól beilleszthető fogyókúrába. Vízhajtó hatású, könnyen emészthető és kevés kalória van benne. Ráadásul nagyon finom is, ami még egy pluszpont.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés