A zseniális, különc divattervező beszólásai legalább akkora figyelmet kapnak, mint a kollekciói. A Karl Lagerfeld márka mától már Budapesten is elérhető, ennek örömére a divatikon legjobb aranyköpéseiből szemezgettünk.

Tegnap kora este meglepő helyen nyitotta meg első magyarországi üzletét a Karl Lagerfeld márka: a bolt nem a Váci utcában, és nem az Andrássy út vonzáskörzetében található, de ezen már nem is csodálkozunk. A tervező géniusztól megszokhattuk, hogy soha nem áll be a sorba: csípős beszólásaival, érdekes szokásaival és extravagáns öltözködési stílusával külön kategóriát képvisel, aki gyakran szembemegy az elvárásokkal.

A brand az elérhető luxust kívánja közvetíteni, ezért a prémium márkákat forgalmazó Vermont csoport a budapesti Arena Mallban, az első emeleten nyitotta meg a Karl Lagerfeld ready-to-wear kollekcióit forgalmazó üzletét. Az örömteli eseményen mi is részt vettünk, és meglepődve tapasztaltuk, hogy a kis helyiség mellőzi a felesleges, fennhéjázó puccparádét. Világos, átlátható, és a Karl Lagerfeld ruháitól, táskáitól, illetve a híres Choupette-figuráitól olyan menő és különleges.

Az üzletben bárki testközelből megcsodálhatja a Kaia Gerber közreműködésével tervezett kapszulakollekciót, melybe nagy adag vagányságot vitt Cindy Crawford lánya.

Ám Karl Lagerfeldet nemcsak a stílusérzéke és tervezői tehetsége miatt szeretjük, hanem hidegvérű őszinteségével is belopta magát a szívünkbe. Sokan modortalannak és kegyetlennek tartják, mert olyasmit is ki mer mondani, amit más inkább túludvariaskodna, de nemcsak a hírességek elé tart tükröt, hanem időnként önkritikát gyakorol, és olyankor saját magának is odavág. Amikor a megjelenéséről kérdezik, éppúgy nem finomkodik, mint ahogy mással szemben sem teszi:

 • Önmagam karikatúrája vagyok, jól is van ez így, tetszik. A velencei karnevál nálam egész évben tart.

Bár soha nem lehet eldönteni, hogy épp egy ironikus humort süt el, vagy valóban azt gondolja, amit mond, többnyire sok igazság is van a nyers beszólásaiban. Pedig ő maga így vélekedik az aranyköpéseiről:

 • Minden, amit mondok, egy vicc. Magam is az vagyok.

A cicás darabok szerintünk Magyarországon is népszerűek lesznek.

Szerinte a divatot azok az emberek teremtik, akik különbözni akarnak másoktól, akik teljesen egyformák. Ám pont azért nem különböznek egymástól, mert egy az egyben lekövetik a divatot. Érdekes felvetés, de tényleg van benne logika.

A hiúságról is megvan az őszinte véleménye, amiben szintén van ráció:

 • A hiúság a legegészségesebb dolog a világon.

Ha azt vesszük, hogy ő maga is hiúságból fogyott le annak idején, és a most uralkodó fiatalságmegőrző őrület is egy egészségesebb életformát vonz magával, akkor tényleg igaza van.

 • Közel kilencven kilót fogytam, hogy Hedi Slimane tervezte öltönyöket hordhassak – jelentette ki egykor Karl Lagerfeld, akinek pontos születési dátumát szinte senki nem ismeri, hiszen ő 1938-ra datálta világra jöttét, de úgy hírlik, igencsak ködösített, mert valójában 1933-ban született.

A letisztult üzlethelyiségben a menő ruhák és kiegészítők kapnak nagy hangsúlyt.

A 85 éves divattervező a hírességeket sem kíméli meg kritikus véleményétől. Kate Middleton esküvője után csípős megjegyzést tett húgára, Pippa Middleton-ra:

 • Kate Middletonnak nagyszerű alakja van. Szeretem az ilyen romantikus típusú nőket. Azonban a testvére már más eset. Egyáltalán nem szeretem az arcát, az lenne a legjobb, ha mindig csak a hátsó felét mutatná.

Azt is ki merte jelenteni korábban, hogy Adele kövér, persze hozzátette, hogy szép az arca, és nagyon jó hangja van. Később Chanel-táskákkal engesztelte ki a vérig sértett énekesnőt. Lana Del Ray szerinte implantátumokból van felépítve, Victoria Beckham külsejét és attitűdjét azonban kifejezetten dicséri.

A Karl Lagerfeld X Kaia kapszulakollekcióban a feliratok uralkodóak.

Bár a divatrajongókból él, akkor sem finomkodik, ha róluk van szó. Kijelentéseivel gyakran alázza meg a teltebb nőket és férfiakat egyaránt. 2013-ban néhány telt nő összefogott, és feljelentette Karl Lagerfeldet, mert azt találta mondani:

 • A divat álmokról és illúziókról szól, és senki nem akar telt nőket nézegetni a kifutókon.

Az szintén felháborította, hogy a modelleket anorexiásoknak tartják, miközben szerinte csak nagyon kevés százalékuk az, ezért nem lehet általánosítani. Nyilatkozatában a modellalkat ellen tiltakozók táborát kritizálta:

 • Ezek az elhízott múmiák chipses zacskóval a kezükben egész nap a tévé előtt ülnek, és panaszkodnak, hogy mennyire soványak a modellek.

A munkamániás Karl Lagerfeldnek a divattervezésről és a divatról is megvan a véleménye. Kedvenc idézeteink tőle, sorban:

 • Miért kell abbahagyni a munkát? Ha meghalok, akkor majd befejezem. A munka életet csihol az unalomba.

Amikor a Chanel élére került, őszintén bevallotta:

 • Coco Chanel valószínűleg utálná azt, amit csinálok.

A folyton siránkozó divattervezőkről így vélekedik:

 • Ne mondd, hogy keményen dolgozom, hiszen senki nem kényszerít erre a munkára, és, ha nem tetszik nekik, amit tervezünk, akkor más irányba kell menni. Ha túl sok neked a munka, akkor fogj bele valami másba, de ne nyavalyogj, hogy nem bírod, mert túl nehéz.

Karl Lagerfeldnek rengeteg dologról megvan a véleménye, és továbbra sem hajlandó udvariaskodni. Gyakran hangoztatja, hogy valójában kedveli az embereket, és attól még fontosak számára, hogy időnként nyersen az arcukba vágja, mit gondol róluk.

 • Megosztás:
hirdetés