Erzsébet királynő 95 évesen is remek formában van, ám nem csupán a genetikának köszönheti, hogy még mindig ennyire aktív és energikus. A brit uralkodónő apró, mégis fontos lépéseket tesz az egészségmegőrzés céljából, a titok meglepően egyszerű.

hirdetés

Királynőként jóformán minden adott ahhoz, hogy valaki megőrizze fiatalos, fitt formáját. Egy idealizált helyzetben adott hozzá az idő, a megfelelő anyagi háttér, valamint a segítség egyaránt. Az uralkodó bármilyen ételt rendelhet magának, kikérheti tanácsadói véleményét az egészséges táplálkozásról. Bármiféle sportot kedvére űzhet, hiszen számos opció közül válogathat. A valóság azonban korántsem ennyire egyszerű.

Egy királynő élete elképesztően zsúfolt, alig lát ki a teendői mögül. A napi rutin összeállítása már önmagában nem egyszerű feladat, egy uralkodó számára sokszor ugyanúgy kevés a 24 óra egy napban, ahogy egy átlagembernek. A stresszes mindennapokról nem is beszélve, ami még inkább negatívan befolyásolja az egészséget. II. Erzsébet a hatalmas felelősség, a zsúfolt mindennapok ellenére azonban szuper formában van, amit pár apró, ám annál fontosabb lépésnek köszönhet. A titok meglepően egyszerű, és nem csupán a genetikát rejti magában.

 

Ez a titka annak, hogy Erzsébet királynő ilyen fitt formában van

II. Erzsébet már uralkodása elején is híres volt kitartásáról, strapabírásáról. Sokan bele sem gondolnak, hogy bizonyos alkalmakkor egy királynőnek akár több órán át kell szinte mozdulatlanul, étlen-szomjan álldogálnia a tűző napsütésben. Erzsébet királynővel soha nem volt könnyű tartani a lépést, még a képzett testőröknek is feladta a leckét rendületlen erejével. Ez az évek során kicsit sem változott, a brit uralkodónő most 95 éves és remek formában van.

 

II. Erzsébet soha nem végzett olyan testmozgást, ami ne okozott volna számára örömet

A szó szoros értelmében II. Erzsébet soha nem edzett, nem végzett olyan testmozgást, ami számára ne okozott volna örömet. Bármilyen formáját is választotta a testmozgásnak, nem fogyás céljából tette. Két egészen egyszerű, mégis nagyon fontos dolognak köszönheti jó kondícióját: a lovaglásnak és a rendszeres sétának.

Erzsébet királynő kislány kora óta a lovak szerelmese, ez az uralkodó családoknál igencsak népszerű időtöltés, így nem meglepő, hogy az ő életének is szerves részét képezi ez a hobbi. A brit uralkodónő azonban még 95 évesen is simán lóra pattan, ami valljuk be, igencsak dicséretes és nagy ritkaságnak számít. Általában kedvenc pónijával járja körbe a birtokot.

 

Ami szintén hozzájárul aktivitásához, az a rendszeres séta. Ez jóformán soha nem marad ki a szigorú napirendjéből. II. Erzsébet királynő imádja a kutyáit, hosszú, nyugodt sétáira rendszerint magával viszi kedvenceit is. Ezt az időtöltését feltöltődésre, stresszűzésre és elmélkedésre használja, na és persze közben élvezi a friss levegőt.

 

A gazdagok, uralkodók sokszor még a saját birtokukon belül is autóval közlekednek, így igencsak kivételes, hogy Erzsébet királynő rendszerint bejárja a palotát és az udvart egyaránt. A kertészkedést csakugyan kedveli, így valóban olyan testmozgásokkal tarkítja napi rutinját, ami igazán boldoggá teszi őt, miközben az egészségét úgyszintén szolgálja.

 

Erzsébet királynő nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mit eszik, illetve arra is, hogy mit NEM iszik

Az optimális testsúly, valamint az egészség megőrzése több tényezőn nyugszik, így nem csupán a megfelelő mértékű testmozgásra érdemes odafigyelni, a táplálkozási szokások éppúgy átgondolandók. Erzsébet királynő egykori séfje a BBC-nek számolt be az uralkodó szokásairól, amelyek egyértelműen magyarázzák, hogy miért is ennyire fitt a 95 éves királynő.

 

Rengeteg gabonát és zöldséget fogyaszt, valamint különösen kedveli a halat és a zsenge csirkehúst. Erzsébet királynő imádja a csokoládét, ám kifejezetten mértéktartó az ellenállhatatlan édességgel kapcsolatban. Az átgondolt, tápanyagokban gazdag étrend garantáltan hozzájárul ahhoz, hogy a 95 éves uralkodónő ilyen remek formában van.

Sokáig egy-egy pohár borral bolondította meg a menüt, de az is előfordult, hogy Martinit fogyasztott mellé. Orvosai azonban nemrégiben arra kérték a királynőt, hogy egészségének megóvása érdekében mondjon le az alkoholtartalmú italokról. A család életrajzírója, Katie Nicholl számolt be tavaly a Vanity Fairnek arról, hogy az alkalomadtán elfogyasztott alkoholról is le kell mondania a királynőnek, persze csak elővigyázatosságból. Káros szenvedélye soha nem volt, ami az egész életmódjával összevetve szintén hozzájárulhatott ahhoz, hogy megőrizte aktivitását, erőnlétét, és jó állóképességét.

 

Kiemelt kép: Samir Hussein/WireImage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés