Ezek az ízletes és könnyen elkészíthető emésztésserkentő italok gyorsan enyhítik az étkezések utáni gyomor- és bélpanaszokat. A megrekedt salakanyagok nem csak a hízást segítik elő, rossz hatásuk a bőrön is megmutatkozik.

hirdetés

Amíg mi ejtőzünk az ünnepek alatt, az emésztőrendszerünk egyáltalán nem pihen a karácsonyi lakomák után. Lehet, hogy nem csupa gyomorterhelő ételből állt a karácsonyi menüsor, de ha engedett az ember a csábításnak, és végigkóstolta az összes vendégváró fogást, bizony könnyen beállhat az úgynevezett kajakóma.

A puffadás nem csak kellemetlen, hanem azt jelzi, hogy zavar lépett fel az emésztési folyamatokban, ami az anyagcsere-működést is jelentősen belassítja. Egy-egy zsírosabb falat és a koccintások alkalmával legurított alkohol pedig a májat is fokozottabban megdolgoztatja. A leterhelés következtében a méreganyagok kiválasztódása komótosabban zajlik, aminek eredményeképp a bőr kezelhetetlenné – pattanásossá, érzékenyebbé, zsírosabbá – válik, és könnyebben kúsznak fel a plusz kilók.

A regenerálódás sokáig elhúzódhat, így könnyen megeshet, hogy a felszedett felesleg makacsul kitart, és megszabadulni tőle már  jóval tovább tart, mint amilyen gyorsan felugrott az a néhány pluszocska. Ennek megelőzésében segíthet a döcögős emésztés helyreállítása.

Emésztésserkentő italok: nem fog feszülni rajtad a nadrág, ha ezeket iszod

Olykor elég, ha evés után kigomboljuk a nadrágunkat, vagy bővebbre állítjuk az övünket. Azonban ezek a praktikák a téli időszak híres többfogásos étkezései végén legtöbbször fikarcnyit sem érnek. A telített gyomor és az eldugult belek sok kellemetlenséget okozhatnak. Kezdve az émelygéssel szélpanaszokkal és gyomorfájdalmakkal, egészen odáig, hogy szinte rögtön a lakoma másnapján jelzi a bőrünk: valami nincs rendben odabent.

 

A belassult, rossz emésztésről különféle kellemetlen tünetekkel árulkodik a bőr, például gyulladt pattanásokkal, csalánkiütésekkel, száraz, viszkető felületekkel, vagy az arra hajlamosaknál ekcémás foltokkal reagálhat, amikor felborul a bélflóra, vagy túlságosan leterhelt a máj és a bélrendszer.

A tünetek és gyomorpanaszok enyhülését egy-egy pohárnyi emésztésserkentő itallal is segítheted, feltéve, ha a megfelelő összetevőket tartalmazzák. A különböző zöldségek, gyümölcsök például magas rosttartalmuknál fogva beindítják az lomha bélműködést. Egy-egy jól kiválasztott szálas tea vagy fűszernövény szintén belekerülhet a receptbe, amennyiben a puffadás csökkentése és a szervezet méregtelenítésének fokozása a cél.

 

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés