Elképzelésünk sincs, hogyan lehetne ennél egyszerűbben ilyen szépet alkotni, ráadásul úgy, hogy nem kell hozzá művészi véna és barkácstehetség, hiszen az utasításokat követve elrontani sem lehet.

hirdetés

A DIY dísztárgyakkal általában az a bajunk, hogy bármennyire könnyűnek tűnik is az elkészítésük, igényelnek valamiféle kézügyességet. Méretre szabni, kötni-varrni vagy ragasztani, esetleg szegelni kell őket, és többnyire mind nagy előkészülettel járnak. Az eredmény pedig, attól függően, hogy ki mennyire ügyes, nem mindig sikerül úgy, ahogy a videó mutatja, sajnos meglátszik a házi ügyködés igyekezete.

Az alábbi, csillogó tálkák gyönyörű ékei lehetnek a pipereasztalnak, még akkor is, ha nincs nagy rutinod és tehetséged a házi barkácsoláshoz. Nemcsak egy nagyszerű ajándékötlettel gazdagodhatsz, amennyiben megnézed a videót, hanem egy biztos sikerélménnyel is, hiszen ezeket a falevél formájú ékszertartókat nem nagy ördöngösség elkészíteni.

A tál alakját a falevél adja, nem kell egy vonásnyit sem rajzolnod. Egyszerűen csak kapj fel az utcáról egy szép, megfelelő nagyságú, elhullott falevelet, ügyelve arra, hogy ne legyen szakadt vagy repedezett, mert akkor nehéz lesz vele dolgozni. A következő lépés, hogy beszerzel egy natúr színű, levegőn száradó, modellező agyagtömböt.

Többféle van a hobbiüzletek kínálatában, az eladók általában tudnak segíteni abban, hogy melyiknek milyen a gyúrhatósága, rugalmassága, kötése. A lényeg, hogy olyan legyen, ami kézre nem tapad, puha állapotában késsel könnyen vágható, jól nyújtható, de nem túl nyúlós ahhoz, hogy átszakadjon a formázáskor.

Ha nincs sodrófád, vagy csak nem akarod összepiszkítani, praktikusan megoldhatod az agyag nyújtását egy papírtörlő-gurigával. Célszerű háztartási fóliát rátekerni. Nagyjából fél centiméterre nyújtsd ki az agyagot, illeszd rá a falevelet, majd lapítsd bele a gurigával úgy, hogy lenyomatot képezzen rajta.

Majd a levél szélei mentén haladva vágd körbe késsel az anyagot, mintha sablonnal dolgoznál. A körbevágott levélformát tedd egy kifóliázott csészébe, hogy száradáskor szépen megtartsa annak ívét. Ne piszkáld addig, míg az agyag teljesen meg nem kötött. Ha már kőhatású, jöhet a festés. A videóban rézszínű festékspray-t használ a blogger, de bármilyen festékszórót használhatsz, hogy az általad kívánt hatást elérd.

Érdemes a boltban elolvasni a különböző festékek tulajdonságait, vagy segítséget kérni az eladótól, hogy melyik alkalmazható agyagfelületen, hány rétegben vihető fel, és milyen könnyen szárad. A festékspray-k szaga nagyon erős, ezzel számolj, mielőtt belefognál a munkába. Csakis jól szellőztetett helyiségben, kertben vagy teraszon használd.

Mivel a festékszóró nagy hatósugárban engedi ki a pigmenteket, érdemes nagy területet lefedni védőfóliával. Az eredményért azonban megéri ennyi kis vesződség, hiszen nagyon szép, bolti minőségű tálkát kaphatsz, melyben remekül mutatnak majd az ékszereid. Nem utolsósorban karácsonyi meglepetésnek is tökéletes, ha már az ajándékokon töröd a fejed.

  • Megosztás:
hirdetés