A nyári hőségben jól esik a hűsítő desszert, ám a bolti jégkrémek főként tejporból, tejzsírból és cukorból, míg a vizes fajták vízből, ízesítőből valamint cukorból állnak. Módjával fogyasztva persze, nem ártanak, de ma már sokan keresik az egészségesebb alternatívákat. Vannak kifejezetten olyan fagyizók, melyek nagy hangsúlyt fektetnek a hasznos tápanyagokra, gyümölcstartalomra, és a vegán receptek sem mennek már ritkaságszámba. Ám otthon sem nagy ördöngősség egy diétabarát desszertet összedobni, ez a gyümölcsös smoothie-fagylalt csökkenti az édesség utáni vágyat, igazi vitaminbomba, segít megőrizni a vonalakat, nem mellesleg roppant finom.

hirdetés

A nyári hőségben sokan engednek a kísértésnek, és minden egyes nap megesznek legalább egy jégkrémet. A kánikulában már-már nélkülözhetetlenné válik, emiatt a hűsítő finomság nem tűnik bűnözésnek, azonban a rengeteg cukor miatt cseppet sem mondható egészségesnek vagy diétásnak. Erre is van megoldás, nem kell lemondani a jeges desszertről, csupán rá kell szánni az időt egy házi fagylalt elkészítésére.

A legjobb, hogy a smoothie-alapú desszertek maximálisan személyre szabhatók, a kedvenc gyümölcseidet és növényi italaidat kombinálhatod egymással. Egyáltalán nem kell sok időt rászánni a fagyikészítésre, az egész folyamat egy ínycsiklandozó turmix összedobásából áll, amit utána be kell tenni a fagyasztóba. A gyümölcsöknek köszönhetően sokkal intenzívebb ízélménnyel szolgál, mint a művi verziók, miközben rendkívül egészséges és vitaminokban gazdag.

 

Finom, gyümölcsös smoothie-fagylalt, ami segít megőrzni a csinos vonalakat

Egy finom smoothie-fagylalt simán hozza azt, amit egy hűsítő jégkrémtől vársz a forró nyári napokon, mégsem okoz lelkiismeret-furdalást. Emellett attól függően, hogy milyen gyümölcsökből készíted, vitaminokkal táplálja a szervezeted, ráadásul nem jelent nagy veszélyt az alakodra.

Az egyik legkedveltebb turmixalapanyag a kék áfonya, ami minden tulajdonságával támogatja az egészséget és a bőr szépségét. Nem csak különleges íze miatt érdemes beletervezni a smoothie-fagylaltba, vitalizáló hatását garantáltan érzékelni fogod, ha gyakran fogyasztod ezt a szuper bogyós gyümölcsöt. Antioxidáns hatásának köszönhetően lassítja az öregedést, óvja a sejteket a károsodástól.

A-, C-, D-, valamint K-vitaminban gazdag, illetve folsav és flavonoidok találhatók benne. Ennek köszönhetően hatékonyan küzd a bőr szépségéért és feszességéért, csökkenti a gyulladást és serkenti a kollagéntermelést. Az áfonya azért is remek smoothie-alapanyag, mert kimagasló tápértéke ellenére szuperül passzol a diétás étrendhez. Rosttartalmának köszönhetően beindítja a bélmozgást, csökkenti a puffadást.

Az eper szintén erős antioxidáns, nem véletlenül kerül bele a legtöbb gyümölcsös turmixba. Az íze remekül passzol a kék áfonya aromáihoz, ennélfogva mindenképpen érdemes összeboronálni őket, ha különleges fagylalt készítésén gondolkozol. Ez az apró piros finomság csak úgy dúskál a vitaminokban, C-, valamint B-vitamin-tartalma kimagasló, miközben káliumban és folsavban szintén bővelkedik. Rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre. Gyorsfagyasztott formában tovább megőrzi vitamintartalmát és zamatát.

 

Így készül a jeges édesség

Hozzávalók

  • 2 csésze mandulaital, kókuszital,
  • 2 nagy banán – fagyasztva,
  • 1 marék fagyasztott eper,
  • 1 csésze fagyasztott áfonya,
  • 1 evőkanál méz vagy édesítőszer

Helyezd a turmixgépbe az alapanyagokat, majd turmixold krémes állagúra őket. Ha a növényi italoktól nem látod eléggé selymesnek a textúrát, egy kevés alacsony zsírtartalmú natúr joghurttal megspékelheted a fagylaltot. Akár az egész mennyiséget lefagyaszthatod egy edényben, de ha igazán jégkrémszerű eredményt szeretnél kihozni a smoothie-ból, kanalazd ki kis poharakba a gyümölcsturmixot, majd helyezz a massza közepébe egy-egy pálcikát. Ezután mehetnek a fagyasztóba. Amint megszilárdultak a kis fagyik, lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatod őket.

Ha nem teszel bele joghurtot és mézet, a fagylalt nagy része rostokból, vitaminokból, antioxidánsokból, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból és gyümölcscukorból áll majd. Diabétesz esetén a gyümölcscukorral is óvatosan kell bánni, az előírtak alapján mérsékelni kell, viszont az egészséges szervezet számára nem annyira káros, mint a finomított cukor, és nem azonos a mesterségesen előállított formájával, amit többnyire ételek édesítésére használnak. A gyümölcsökben található cukor felszívódását a rostok lassítják, így lényegesen lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint más, feldolgozott cukorfajták.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés