A Magyar Divat & Design Ügynökség augusztus 29. és szeptember 4. között immár 10. alkalommal rendezi meg a régió egyik legmeghatározóbb divateseményét, a Budapest Central European Fashion Weeket. A magyar ügynökség évek óta szorosan együttműködik az Ukrainian Fashion Week szervezőivel, ennek köszönhetően az ukrán tervezők Budapesten kapnak bemutatkozási lehetőséget. A divathéten kiemelt szerepet kapnak a magyar, illetve az ukránon túl más regionális tervezők tavaszi-nyári kollekciói. A hétvégi catwalk show-k mellett számos kísérőeseménnyel készülnek a szervezők.

hirdetés

Budapest fashion week: ősszel ismét a magyar fővároson lesz a divatvilág szeme

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2018 óta évente kétszer rendezi meg a közép-európai régió egyik legmeghatározóbb eseményét, a Budapest Central European Fashion Weeket. Az eseménysorozat célja, hogy a nemzetközi közönség figyelmét felhívja a régióban rejlő egyedi kreativitásra.

 

– A Magyar Divat & Design Ügynökség folyamatosan törekszik a régiós tervezők támogatására, a szomszédos országok közötti kapcsolatok erősítésére. Rendkívül fontosnak tartjuk a humanitárius segítségnyújtást, így nem volt kérdés számunkra, hogy a 10. jubileumi BCEFW alkalmával mi is szeretnénk támogatni az ukrán tervezők nemzetközi érvényesülését. Segítjük őket abban, hogy bemutatkozhassanak a nemzetközi kereskedők és az érdeklődő közönség előtt, ezáltal még több határon átívelő kapcsolatra tehessenek szert. Az előző eseményekhez hasonlóan idén is a világ különböző pontjairól várunk vendégeket, amely kiváló alkalom a márkáknak arra, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a nemzetközi közönséggel, és további együttműködési lehetőségekre tegyenek szert – mondta Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese.

 

A BCEFW eseményeit az év elején, a négy nagy nemzetközi divathetet megelőzően tartották. A bevált recepten most sem változtattak a szervezők, a divathetet 2022. augusztus 29. és szeptember 4. között rendezik meg. Az együttműködésnek köszönhetően az ukrán tervezők először Budapesten mutathatják be a tavaszi-nyári kollekcióikat a nemzetközi viszonteladóknak, forgalmazóknak.

Idén az ukrán tervezők is a fővárosban mutatják be legelőször az új darabokat

– 2022 az Ukrán Divathét 25. évfordulójának éve, így számos nagy projekttel készültünk, melyeket február elején az 50. UFW-n jelentettünk be. Néhány héten belül azonban, február 24-én kitört a háború, amely minden ukrán életét megváltoztatta. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a körülmények ellenére az Ukrán Fashion Weeknek egyetlen szezont sem kell kihagynia. A súlyos ukrajnai háború miatt azonban nagyon kicsi az esély arra, hogy az UFW 51. rendezvénye megvalósulhasson – emelte ki Iryna Danylevska, az Ukrainian Fashion Week alapítója és vezérigazgatója.

– Ezért elindítjuk a „Support Ukrainian Fashion” kezdeményezést, hogy megerősítsük az ukrán tervezőket, és biztosítsuk új kollekcióik bemutatását a nemzetközi kifutókon. Jelenleg 8 ország divathete támogatja az ukrán tervezőket és az UFW-t ebben a rendkívül nehéz és tragikus időszakban. Hálásan köszönjük a Magyar Divat & Design Ügynökségnek és a Budapest Central European Fashion Weeknek a támogatást és a különleges lehetőséget, amelyet az ukrán tervezők számára biztosítanak. A divatnak kivételes ereje van az emberi jogok, a sokszínűség és a szabadság védelmében. Ma a divat emberséget és támogatást mutat – összegezte Iryna Danylevska, az Ukrainian Fashion Week alapítója és vezérigazgatója.

 

Két ukrán tervező önálló catwalk show-val, további ukrán divattervezők pedig collective fashion show-val szerepelnek a tavaszi és nyári kollekciókat felvonultató divathéten. Emellett az ukrán divattervezők segítséget kapnak az értékesítésben, ennek köszönhetően a szakmai közönség minél jobban megismerheti majd a munkáikat.

A BCEFW idejére Budapest minden alkalommal divatvárossá változik. A hét folyamán a divatbemutatók mellett számos kísérőrendezvény színesíti a fővárost. A hétvégi catwalk show-k helyszínéül ismét a Szépművészeti Múzeum szolgál, ahol a kortárs divattervezők darabjainak bemutatásához világhírű festmények és műremekek adnak egyedi keretet.

 

Az MDDÜ, valamint az UFW között nem ez az első együttműködés, a két szervezet közötti szakmai kapcsolat keretében régóta kölcsönösen támogatják egymást és a tervezők munkáját. Az ukrán tervezők évek óta visszatérő résztvevői a budapesti divathétnek, a magyar tehetségek pedig a kijevi divathétnek.

 

Képek: The Sparkle Content. 

  • Megosztás:
hirdetés