Pár hete nyitott meg a Szépművészeti Múzeum legújabb ideiglenes tárlata, melyen Henri Matisse remekműveit csodálhatják meg az érdeklődők. A magyar VYF márkára is nagy benyomást tettek az elképesztő alkotások, ezért a kiállítás alkalmából egyedülálló, limitált selyemkollekcióval rukkoltak elő a tervezők. Ezek a csodás kendők az extravagáns és az elegáns stílust is művészi szintre emelik, de éppolyan jól passzolnak a letisztult, alapdarabokból álló szettekhez.

hirdetés

Ez az első alkalom, hogy Henri Matisse műveiből tárlat nyílik Magyarországon, így hatalmas várakozás előzte meg a kiállítást. A francia festőművész színes, látványos alkotásait könnyű felismerni, az újonnan megnyílt kiállítás pedig valóságos csemege a művészetek kedvelőinek. A Szépművészeti Múzeumban a festő teljes életművével megismerkedhetnek a látogatók, kezdve a fauve korszaktól egészen a késői papírkivágások szakaszáig.

Utóbbi inspirálta a magyar VYF márkát legújabb kollekciójának megalkotására. A festő az 1920-as évek kezdetén tért át erre a technikára, melynek lényege, hogy színes papírból kivágott darabokból áll össze a kompozíció, egyfajta kollázsképet alkotva. Matisse ekkoriban már sokat betegeskedett, a forradalmi újításnak köszönhetően pedig tolószékből is tudott dolgozni. Rengeteg képet készített ebben a formában, a módszert „ollóval való rajzolásnak” nevezte.

Színpompás kendők: Henri Matisse festményei elevenednek meg a VYF darabjain

A VYF ezt a technikát idézi meg a Szépművészeti Múzeum együttműködésével született kollekciójában. A kiindulási alapot Matisse népszerű, gyakran felbukkanó motívumai adták. Megjelennek a kacskaringós korallok, a repkedő madarak és a sejtelmes aktok. Ez a formavilág jellemezte leginkább a festő pályájának utolsó szakaszát.

 

A kollaborációban háromféle méretű kendő található, melyeken különféle minták jelennek meg. A formák minden esetben kétdimenziósak, ahogyan azt Matisse festményein láthatjuk. A visszatérő motívumok megidézik a hétköznapok érzékelhető valóságát, mégis egy különleges hangulatú csodavilágba repítenek, melyben színek és formák keverednek, mint sejtelmes érzetek.

A látványos kiegészítők tervezése, kivitelezése Budapesten zajlott, az alapanyagokat azonban az olaszországi Comóban szerezték be a tervezők, a festés szintén itt történt.

 

A VYF 2014-ben alakult Budapesten. A márka látványos selyemkiegészítői minden esetben a legnagyobb odafigyeléssel készülnek, a minőségi alapanyag fontos kiindulópontja ezeknek a stílusfűszerként működő daraboknak.

 

A brand alapítója Szécsi Tamás és Balázs Viola. Régi és új, hagyomány és modernitás párosai találkoznak a selyemfelületeken, amelyek mintáit gyermekkori emlékek, történetek inspirálták.

 

A kettősség a selyemkiegészítőkön is megmutatkozik, míg a nyomatok digitálisak, addig az eredeti minták nagyrészt kézzel készültek, kezdve a rajzoktól a papírkivágásokon át egészen a fotórealisztikus elemekig. Ennek a humoros és markáns egyensúlynak az ötvözete adja a márka identitását.

 

A márka évek óta készít egyedi mintákkal nyomott kendősálakat különböző vállalkozások számára, a portfóliójukban megtalálhatók éttermek, szállodaláncok, nagyvállalatok. A limitált kollekció darabjai megvásárolhatók a Szépművészeti Múzeumban boltjában, illetve a VYF webshopjában. Az összes méret megtalálható, ám a darabok csak korlátozott számban elérhetőek, így nem árt sietni.

 

Képek: Hencz Péter. 

Forrás: VYF, Szépművészeti Múzeum. 

Modellek: Törő Viktória, Sógor Ákos.

Kurátor, kreatív koncepció: Lili Horváth.

Mintatervek, gyártás-és kivitelezés: VYF BUDAPEST: Szécsi Tamás és Balázs Viola.

  • Megosztás:
hirdetés