Az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet számára, hiszen sok egyéb dolguk mellett fontos szerepet játszanak a sejtek megerősítésében, ebből pedig a bőr is erősen profitál. Ez az íncsiklandó smoothie belülről táplálja a bőrsejteket, olyan, mint egy védőital a korai ráncok ellen.

hirdetés

Idővel a ráncok mindenképp megjelennek a bőrön, inkább az a kérdés, hogy mikor? A bőröregedés ugyanis idejekorán beindulhat, ha a sejtek elveszítik ellenálló képességüket.

Ehhez, külső ártalmas tényezők éppúgy hozzájárulhatnak, mint belső romboló erők – például a stressz, a vitaminhiány, vagy a méregtelenítő folyamatok meggyengülése. Antioxidánsok nélkül a bőr szövetei nem tudják felvenni a harcot a külső és belső támadások ellen, de például a létfontosságú zsírsavak is sokat tesznek azért, hogy a bőr sokáig megőrizze egészséges üdeségét.

Az omega-3 és az omega-6 csupán kettő az esszenciális zsírsavak közül, de a legjelentősebbek. Nemcsak a jelenlétük, hanem az egyensúlyuk is fontos a szervezetben, hiszen a hormontermelést is befolyásolják. A létfontosságú zsírsavak megerősítik a sejteket azáltal, hogy szerepet vállalnak a sejtmembrán visszaépítésében. Így a segítségükkel a bőr ellenállóbb lehet a külső behatásokkal szemben.

Mivel a szervezet oxigénellátását is gördülékenyebbé teszik, késleltethetik a ráncok kialakulását. Ám nem azon van a hangsúly, hogy sokat kell fogyasztani belőlük, mert bár szükségesek, a túlzott fogyasztásuk sem vezet jóra, mert eltolódhat az egyensúlyuk.

Pisztáciás smoothie ráncok ellen

A pisztácia omega-3 és omega-6 zsírsavakban is bővelkedik. Bár nagy része olaj, rendkívül gazdag ásványi anyagokban. Megtalálható benne a gyulladások és pattanások ellensége, a cink, valamint a bőr szépségét és épségét közvetve támogató magnézium és kalcium. Szelént is tartalmaz, amely megfékezi a szabad gyökök sejtromboló munkáját, illetve káliumot, mangánt és rezet is felsorakoztat.

Vitaminjai közül az E- és B-vitaminok a kiemelkedőek, melyek hozzájárulnak a bőr szépségéhez. A pisztácia rendkívül egészséges, viszont az energiatartalma igen magas, ezért hetente egyszer-kétszer egy kis maroknyinál többet nem érdemes fogyasztani belőle. Tulajdonképpen már ilyen kis mennyiségben is fedezi a szervezet ásványi anyag igényét.

A spenót antioxidánsaival és ásványi anyagaival fogyasztva, illetve felkenve is jótékony hatást gyakorol a bőrre. A-, C-, és K-vitaminnal serkenti a sejtek regenerációját, de megtalálható benne az antioxidáns hatású, bőrszépítő E-vitamin is. Rengeteg fitotápanyagot tartalmaz, amelyek lassítják a bőröregedést.

Mindemellett alacsony a kalóriatartalma, így bátran belepakolhatod smoothie-ba, salátába. Ha nem vagy odáig a zöld levelekért, banánnal kiválóan ellensúlyozhatod a karakteres ízüket. Ráadásul a banán káliumban és magnéziumban gazdag, ennek köszönhetően pedig segít megszabadulni a szövetek közt rekedt, feleslegesen visszatartott víztől, ezáltal megszüntetheti a vizenyős bőr problémáját.

Hozzávalók:

  • 2 marék bébispenót
  • 1/4 csésze pisztácia
  • 1 közepes méretű banán
  • 1 csésze mandulatej

A spenótleveleket alaposan mosd meg, a pörkölt pisztáciát pedig szabadítsd meg a héjától. A banánt vágd négy részre, és mindent pakolj bele a turmixgépbe. Öntsd nyakon az alapanyagokat mandulatejjel, majd turmixold össze. Az édesség utáni vágyakozást is csökkenti ez a bőrszépítő ital, de magas olajtartalma miatt nem ajánlott minden nap fogyasztani belőle.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás: