A vámpírarckezelés a groteszk hangzása ellenére nem rejteget semmilyen vérfagyasztó dolgot. A bőrfiatalító hatású eljárás segítségével a bőr feszesebbé, egységesebbé és ragyogóbbá válik teljesen kockázatmentesen.

hirdetés

A történelem során számtalan furcsa és egyben rémisztő szépítő eljárás volt divatos a tehetősebb emberek között. Akadnak mendemondák vérben való fürdésről, mely megfiatalítja az öregedő bőrt, azonban nem sokan gondolták volna, hogy a vér napjainkban egy létező arckezelés hozzávalójaként újra megjelenik.

Feszessé teszi az arcot a vámpírarckezelés

A drakula- vagy vámpírarckezelés afféle ijesztő fantázianevekként jelentek meg a köztudatban, hivatalos néven azonban PRP, vagyis vérlemezkében dús vérplazmával történő gyógykezelésként ismert. A módszert széles körben alkalmazza az orvostudomány, így a krónikus ízületi panaszok gyógyítására is alkalmas, de a szájsebészetben éppúgy bevált technika.

Mint kiderült, a bőrfiatalításban szintén rendkívül hatékony, ráadásul kockázatmentes, semmilyen mellékhatása nincs. Ez annak köszönhető, hogy az eljárás közben mesterségesen előállított anyag nem jut a szervezetbe, csakis annak saját sejtjei.

 

Több, bőrgyógyászatban jártas szakember is úgy gondolja, hogy a vámpírarckezelés lehet a bőrápolás jövője. A bőr regenerálóképessége idővel lelassul, de a szervezetben, különösképpen a vérben találhatóak bizonyos anyagok, melyek hatékonynak bizonyulnak a ráncok elleni küzdelemben, de a sebek gyógyításában úgyszintén jeleskednek. Segítségükkel javul a bőr rugalmassága és textúrája, illetve a bőrszín is sokkal egészségesebbnek tűnik tőlük.

A folyamat nem bonyolult, csupán vért juttatnak vissza a bőrbe egy injekciós tű segítségével. Ehhez persze, nem akárki vérét használják fel, mindenki a sajátjával szépül meg. A vérnek viszont csak egy bizonyos része hasznos a gyógykezelésben.

A vért egy centrifugába helyezik vagy ultrahangot alkalmaznak rajta, amitől az három különálló rétegre oszlik: a plazma található felül, a vérlemezkék és vérsejtek középen, a vörösvértestek pedig legalul. A PRP a középső részből származik, ezt hívják más néven „szérumrésznek”, melyet a bőr alá fecskendeznek, miután megtörtént a vérvétel és a centrifugálás.

 

Az így megkapott vérlemezkékben gazdag plazma növekedési faktorokban dúskál, melyek a bőrbe visszajutva stimulálják a sejtforgalmat. Ez regeneratív, gyógyító hatással bír, fokozódik a kollagén- és elasztintermelés, ami a bőröregedést is lassítja, továbbá a bőr hidratáltságérzete is sokat javul közben.

Emiatt fiatalító hatású a vérplazma

A vérlemezkék saját maguk is értékes fehérjéket és peptideket választanak ki, azonban az őket körülvevő sejteket szintén stimulálják a hasznos hatóanyagok kibocsátására. Ezáltal még hetekkel később is észlelhető a javulási folyamat. Egyetlen kezelés bőrfiatalító hatása akár 2 hónapon keresztül is megfigyelhető.

 

A gyógyulási idő egy vagy két napot vesz igénybe. A bőr addig érzésre és küllemre egyaránt ahhoz hasonlít, mintha megégett volna kissé a napon. A kezelés után erősen ajánlott az UV-szűrős krémek használata – hiszen megújulása során erősen fényérzékennyé válik a hámréteg -, illetve érdemes a sminkelést is kerülni egy darabig.

Ha a kórelőzményedben vérbetegségek szerepelnek, beleértve az alvadási vagy vérzési rendellenességeket, akkor lehetőleg kerüld a PRP-kezelést. Más esetben rendellenességek nem léphetnek fel, csupán az injekció okozta kisebb hegek gyógyulását kell türelmesen megvárni.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés