A köröm a legárulkodóbb testrészünk, többet mond az ápoltságról és az igényessgéről, mint bármilyen márkás ruha. Lehet valaki egészen csinos, ha a körmeivel nem törődik, elrontja az egész összképet.

Persze a töredezett köröm még nem jelenti azt, hogy igénytelen lennél, de ha hagyod a problémát komollyá válni, az sokat ronthat a megjelenéseden.

A töredezett köröm okai

A töredezett körmök hátterében a hiánybetegségeken keresztül a nem megfelelő manikűrig sok minden állhat. A nőknél annyira jellemző vas- és kalciumhiányra is visszavezethető a körmök állapota, de az A- és az E-vitamin hiányát szintén jelezhetik az elvékonyodott körmök. Egyes esetekben a töredezettség együtt jár apró, fehér pöttyök megjelenésével is a szaruréteg felületén, melyek a cink és a szelén hiányára utalnak.

A különböző pajzsmirigy rendellenességek, sőt sajnos a szervezetben lévő paraziták is okozhatják a köröm réteges felválását, bár ezekben az esetekben általában a haj szerkezetének roncsolódása is problémát jelent.

Mindemellett nem szabad elfeledkezni a körmök ápolásáról sem. Ha túlzottan gyakran manikűrözöl, esetleg gyakran használsz vegyszereket mosogatáshoz, takarításhoz, akkor is előidézheted a problémát, ahogyan a folyamatos, szünet nélküli körömlakkozással is.

Azt ajánljuk, hogyha a körmeid berepedezését és lemezes szétválását tapasztalod, kérj a háziorvostól egy általános vérvizsgálatot, ami pontos képet ad arról, hogy a szervezetedben történt elváltozások, vagy a helytelen körömápolási szokások okozzák-e a bajt.

Így hozhatod helyre!

Elsősorban az étrendeden kell változtatni ahhoz, hogy a körmöd újra visszanyerje erős és fényes felületét. Próbálj meg minél több vasban és kalciumban, és egyéb ásványi anyagokban gazdag ételt fogyasztani, illetve az A-vitamint is iktasd be az étrendedbe. Utóbbihoz kérd ki a háziorvosod tanácsát, mert az A-vitamin könynen túladagolható és ebben az esetben többet árthat, mint amennyit használ.

Ha otthon manikűrözöl, csipesz és olló helyett használj reszelőt. Felejtsd el a régi bevált – és elsősorban gyors – módszert, amikor ide-oda húzogatod az érdes felületet, a helyes technika szerint mindig csak egy irányból reszeld a körmeidet.

A gyakori lakkozás is bajt okozhat, ha ugyanis a köröm hosszú ideig nem tud lélegezni, könnyen besárgul és élettelenné válik. Ezért ajánlott mindig néhány nap szünetet tartani két lakkozás között, sőt, heti egy alkalommal jót tesz, ha az ujjbegyeidet olívaolajba mártod. A természetes anyag ápol és hidratál, segít a körmök egészségét visszaadni.

Sokan esküsznek arra is, hogy a repedezett körmökre a zselés műköröm a megoldás, mi azonban ezt nem ajánljuk, mert nem a helyi problémát kell kezelni, hanem magát a kiváltó okot. Attól, hogy egy zseléréteg kerül a körmöd felületére, még nem fog megerősödni, hiszen ettől a betegség, a kiváltó ok nem fog megszűnni.

  • Megosztás:
Címkék: