Bár Magyarországon kevésbé ismert, az Indiai-óceán szigetvilágában már évszázadok óta használják a tamanuolajat jótékony hatásai miatt.

A névadó tamanufa gyümölcsének magjából nyerik az értékes olajat, melynek szüretelése és előállítása az argánolajéhoz hasonló. A sziget őslakosai szentként tisztelték a fát, úgy vélték, fényes, sötétzöld leveleivel borított ágaiban isteneik lakoznak. Nem véletlenül, hiszen a forró nap, a pára és a szél ellen is védelmet adott a bőrükbe masszírozott olaj. A tamanu külső alkalmazásának hatásait már az 1920-as években vizsgálni kezdték, nemcsak Ázsiában és a csendes-óceáni szigetvilágban, de Európában is. Francia tudósok számos tanulmányt írtak az olaj bőrmegújító és hegesedést segítő hatásairól, melyeket azóta modern kutatások is bizonyítottak.

Mire használható a tamanuolaj?

Hatásos gyulladáscsökkentő, és olyan antibakteriális összetevőket tartalmaz, melyek rendkívül hatékonyan kezelik a különböző bőrbetegségeket, mint például az aknét, ekcémát és pszoriázist. Ezenkívül a vágások okozta sebekre, különféle kiütésekre és bogárcsípés ellen is remekül alkalmazható. Számottevő antioxidáns-tartalma miatt elősegíti a kollagéntermelést, így a ráncok, szarkalábak eltüntetésében is kiváló. Bőrbe masszírozva hátfájás és különböző reumatikus fájdalmak enyhítésére is hatásos.

Alkalmazása és tulajdonságai

Akár superfoodként vagy csodagyümölcsként is lehetne említeni gyógyító hatásainak köszönhetően. Nem véletlen, hogy a szépségipar is felfedezte magának, azonban érdemes figyelni arra, milyen terméket vásárolsz a név alatt. Sok esetben hamisítják vagy hígítják, így jó, ha tisztában van az ember azzal, milyen külső tulajdonságokkal rendelkezik az olaj.

Legjobb, ha természetes formában vásárolod, melyhez a hazai bioboltokban vagy internetes webáruházban is hozzájuthatsz. A drágább, de megfizethető kategóriába sorolható, hiszen kézzel szüretelik, és általában hat-nyolc hét is eltelik a sajtolásig. A hosszú érlelés miatt jellegzetes, erős, dióra emlékeztető illata van, sűrű kivonatú, és zöld színű. Ha ettől eltérő tulajdonságokat tapasztalsz, valószínűleg nem valódi terméket vásároltál meg. Mivel nagyon sűrű, nehéz állagú, érdemes csak a kezelni kívánt bőrfelületre kenni, esetleg vizes bőrbe masszírozni, ezzel elősegítve a gyorsabb beszívódást.

Minden bőrtípusra ajánlott, a száraz bőr hidratálásában csodákat tesz, a repedezett, húzódó könyöktájat is szépen rendbe hozza. Zsíros, pattanásos bőrűeknek is kiváló, állaga ellenére nem tömíti el a pórusokat, antibakteriális és heggyógyító hatásai már néhány használat után is megmutatkoznak. Az idősödő bőr számára is csak ajánlani lehet, hiszen sejtregeneráló, bőrmegújító hatásai rugalmassá, kisimulttá teszik az érett bőrt.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés