A kis piros dudorok nem csak kegyetlenül viszketnek, hanem el is csúfítják a bőrfelületet, pláne, ha sebesre vakarja őket az ember. Noha manapság számos különböző kencét lehet már kapni, amelyek kifejezetten szúnyogcsípés ellen bevethetők, nem mindig lapul a szekrényben vagy a fiókban egy ilyen csodaszer. Sokakkal az is előfordul, hogy a nyaralós piperetáskából kimarad a viszketést enyhítő krém, és hirtelen megoldásra van szükség. A vakarás, kaparás következtében pedig pikk-pakk sebessé válik a bőr, ami hosszú ideig csúnya nyomot hagyhat maga után. Ezekkel a házi módszerekkel éri meg kísérletezni rovarcsípés esetén.

hirdetés

Hatékony házi gyógymódok szúnyogcsípés ellen

Jégkocka

A jég tulajdonképpen csak tűzoltás egy viszkető csípés esetén, azonban átmeneti megoldásként tökéletes. Hűsíti, nyugtatja a bőrfelületet, hatékonyan enyhíti az irritációt. Az egyetlen probléma, hogy leginkább akkor működőképes ez a megoldás, amíg a fagyos kocka közvetlenül találkozik az érintett bőrfelülettel. Később a viszketés újra jelentkezhet, ilyenkor már érdemes más hatóanyagokkal kísérletezni.

Almaecet

Az almaecet antibakteriális, fertőtlenítő hatásának köszönhetően remek választás, ha az ember lánya egy viszkető szúnyogcsípéssel szeretne elbánni. Gyorsan csillapítja az irritációt, megnyugtatja a bőrt. Érdemes vízzel hígítani, majd ebbe belemártani egy konyharuhát. Az alaposan beáztatott anyagot helyezd az érintett területre, majd hagyd addig pihenni, míg a viszketés enyhülni nem kezd.

Az almaecet abban az esetben is zseniálisan működik, ha már csúnyán elvakartad a csípést. Elősegíti a bőr regenerációját, megelőzi az elfertőződést és a további problémákat.

 

Aloe vera

Az Aloe vera fantasztikus hatásairól ódákat lehetne zengeni, egyértelmű, hogy a szúnyogcsípés és a viszketés kezelésében is élen jár, ha az otthoni módszereket vesszük alapul. Számos lakásban lapul egy-egy Aloe vera növény, aki pedig ügyesen nevelgeti a kis csodatevőt, cserébe segítséget kérhet tőle a szúnyogtámadás után.

Antibakteriális, valamint bőrnyugtató hatásának köszönhetően gyorsan enyhíti a viszketést, így nem kell tartani a felület sebesedésétől. Ha már túlestél a vakargatáson, szintén érdemes egy kis Aloe vera gélt kenegetned az érintett területre. Nem csak a szúnyogcsípés kezdeti szakaszában segíthet, a sebgyógyulást szintén hatékonyan segíti. Emellett lehúzza a vörös dudorokat, másnapra a csípés helye alig fog látszódni.

Méz

Bármilyen furcsán hangzik, a méz nem csupán a teában állja meg a helyét, a házi szépségápolásban éppúgy gyakran használatos összetevő. Antibakteriális, fertőtlenítő hatásának köszönhetően egy viszkető szúnyogcsípés esetén is bevethető. Nyugtatja az irritált bőrt, elősegíti az elfertőződés megelőzését. Miután egy rövid ideig pihentetted az irritált területen, óvatosan, langyos vízzel öblítsd le. Nem mindegy azonban, milyen mézet használsz, a tisztasága különösen fontos.

Teafaolaj

A teafaolaj megelőzésképp, valamint a már meglévő szúnyogcsípés okozta viszketés enyhítésére egyaránt zseniális választás. Jellegzetes aromáját a rovarok cseppet sem kedvelik, más pozitív tulajdonságai pedig a bőrfelület sebesre vakarását előzik meg. Antibakteriális, fertőtlenítő hatású, ami már-már nélkülözhetetlen ebben az esetben. Gyulladáscsökkentő is, pillanatok alatt megnyugtatja az irritált bőrt.

Azt azért fontos tudni, hogy amennyiben a hámréteg még nem találkozott teafaolajjal, érdemes egy pici területen tesztelni. Igencsak erős vegyület, könnyedén irritációt okozhat, egyénenként változó, hogy kinek mennyire bírja el a bőre. Minden esetben ajánlott más növényi olajjal kombinálni, és úgy a csípésre kenni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés