Nyáron rengeteg tippet lehet olvasni arról, hogy mit kell használni, ha az ember leégett, de sajnos ezek közt van olyan tanács, ami többet árt, mint használ. Ezeket szedtük össze, és azt is elmondjuk, miért is nem jó az évtizedek óta javasolt tejföl. 

Leégéskor rosszat tesznek

A leégést nem véletlenül nevezik úgy ahogy, a bőr szó szerint megég, elsősorban le kell hűteni, utána pedig hidratálni és ápolni, hogy minél hamarabb regenerálódjon. A következőket azonban ne használd.

Méz – a mézről elterjedt, és igen káros tévhit, hogy hidratál. Éppen az ellenkezője igaz, kiszívja a bőrből a nedvességet, ráadásul el is zárja a levegő elől, ami így csak még jobban felhevül. Leégésre tilos mézet kenni.

Napozás utáni testápolók – nem, nem viccelünk, sajnos az after sun termékek szinte mindegyikében előkelő helyen ott van a denaturált szesz, aminek ugyan kellemes hűsítő hatása van, de kiszárítja a bőrt.

Tejtermékek – hideg tejföl, joghurt vagy túró, szinte az első, ami az ember eszébe jut, ha leégett, de jó, ha gyorsan el is felejti. A tejtermékek nem tesznek jót, maximum a hőmérsékletükkel, a bennük található savak csak meghosszabbítják a gyógyulási folyamatot.

A hűvös vizes zuhany, az aloe vera zselé, majd egy alkohol és illatmentes testápoló helyrehozhatják a bőrt anélkül, hogy kárt okoznának.

  • Megosztás:
hirdetés