Az akné rendkívül kellemetlen bőrbaj, sajnos nagyon látványos, és nehezen kezelhető, de szerencsére nem lehetetlen eltüntetni. Sokan azonban nem jól kezelik, mert nincsenek tisztában azzal, hogy mi is okozza a betegséget, mi az, amivel meg lehet szabadulni tőle, és mi az, ami hatástalan. Összeszedtük a leggyakoribb tévhiteket az aknéval kapcsolatban.

Az akné pattanást jelent

Sokan összekeverik a zsíros, pattanásos bőrt az aknéval. Míg az előbbi általában hormonális okra vezethető vissza, vagy alkati kérdés, addig az akné egy bőrfertőzés, amit leggyakrabban a Propionibacterium acnes okoz. Ez a baktérium, hasonlóan a Candida-gombához, a szervezetben természetesen is jelen van, ha azonban elszaporodik, akkor gyulladt szőrtüszőket okoz, melyekben a faggyú tovább fertőzi a bőrt, így az akné egyre nagyobb területet foglal el, egyre mélyebbre hatol.

Az aknét le kell szárítani

Az aknés bőrt nem a zsírtól kell megszabadítani, hanem a gyulladt bőrt okozó baktériumoktól, tehát az alkoholos, szárító hatású lemosók és tonikok nem orvosolják a problémát, sőt. A bőr felületét kiszárítják, ami így még érzékenyebbé válik.

A fertőtlenítés viszont nagyon fontos: természetes formában teafaolajjal végezheted, kicsit hígítva más olajjal kend át a bőrt, és hagyd is rajta. A méz szintén jó szolgálatot tehet, mert egyrészt kiszipkázza a bőrből a nedvességet, másrészt lezárja, így a baktériumok nem szaporodnak tovább. Ez a legegyszerűbb kezelés, a megtisztított arcra kend fel vékony rétegben, majd húsz perc után mosd le. Sajnos nem jár gyors eredménnyel, de heti két pakolás normalizálja a helyzetet. Addig is jó tudni, hogy lehet sminkkel is eltüntetni a ragyákat.

Az aknéra csak az antibiotikum jó

Az akné, mivel a legtöbb esetben bakteriális fertőzés okozza, antibiotikummal kezelhető, azonban ezeknek a gyógyszereknek sok mellékhatásuk van, így nem biztos, hogy megéri használni, ráadásul sokszor csak tünetmentesítenek ezek a gyógyszerek. Az A-, illetve D-vitamin – retinol – is javíthat a helyzeten, de hámlasztással is jó eredményt lehet elérni. Van, akinek a tejtermékek, illetve a gabona elhagyása segít a gyulladt bőrön.

  • Megosztás:
hirdetés