A leégés az egyetlen kellemetlen velejárója a nyárnak, és szinte nincs olyan ember, akivel legalább egyszer ne történne meg a szezonban.

Elsősorban a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, hiszen a súlyos leégés gyakori okozója a melanóma nevű bőrbetegségnek. Fontos a magas, minimum 30-as faktorszámú naptej használata, vagy olyan öltözék, ami véd a nap leégést okozó, káros UV-B sugarai ellen. Az arcbőr esetében egy szalmakalap kitűnő megoldást nyújt. 11 és 15 óra között nem tanácsos a napon tartózkodni, ha ez mégis szükséges, az előbbi módszerekkel elkerülhető a leégés.

Amennyiben már megtörtént a baj, fontos, hogy mihamarabb kezeld a sérült bőrfelületet, de a kíméletességre helyezd a hangsúlyt. Az égő, piros, viszkető bőr fájdalmas tud lenni, így ilyenkor a legjobb, ha minél kevesebb fizikai hatás éri az arcot.

Hideg víz

A hideg víz gyors enyhülést hoz a leégett bőrnek, ugyanis segíti a keletkező gyulladás enyhülését. Mosd meg az arcod, vagy egy vizes ruhával borogasd 10-15 percig. Jégkockát is tehetsz egy vékony törölközőbe, és azzal masszírozd az arcod néhány percig. Igény szerint ismételhető a folyamat.

Kíméletes arctisztítás

Leégett bőrön ne használd a szokásos arctisztító termékeket, hacsak nem azok is érzékeny bőrre vannak kifejlesztve. A bőr könnyen irritált lehet különféle összetevőkre, így a legjobb, ha kerülöd a maszkot, szárító tonikot, hámlasztót, anti-aging termékeket és akné elleni készítményeket. A sminket is felejtsd el az első néhány napban, nemcsak a látványa nem lesz kielégítő, a bőr sem jut levegőhöz a gyógyulás során.

Hidratálás

Különösen a leégés utáni napokban nagyon fontos a bőr felső rétegének regenerálása, amivel védekezni lehet az irritáció és a fertőzések ellen. Kerüld az illatosított termékeket, helyette gyulladáscsökkentő tartalmú aloe vera gélt vagy hidrokortizon alapú kenőcsöt használj. Ezek az összetevők segítenek megkötni a vizet, ezáltal a bőr kevésbé van kitéve a leégést követő bőrszárazság súlyosbodásának. A krémet enyhén nedves, nyirkos bőrre kell felvinni, hogy a hatóanyagok könnyebben és rövidebb időn belül beépüljenek a bőrbe.

Folyadékpótlás

Mivel a bőr alapvetően kiszárad a leégést követően, nagyon fontos a szokásosnál picivel több víz fogyasztása, amivel csökkenthető a dehidratáltság. Kerülni kell a szárító hatású alkoholos italokat is, ezek negatívan hatnak a bőr gyógyulási folyamatára.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés