A várandósság kilenc hónapja során rengeteg változás megy végbe a szervezetben. A legtöbb nő rémálma a súlygyarapodás, ám egészséges táplálkozással megoldható, hogy csak annyit szedjen fel magára a kismama, ami neki és a babának is ideális. Van azonban olyan változás, mellyel nem igazán számol egy nő, pedig legalább akkora önértékelési problémát okozhat, mint a túlsúly.

A felpuhult kötőszövet problémája

A hormonváltozások hatására kicsit felpuhulnak az izmok, ízületek, ez a folyamat pedig kihat a rugalmas kötőszövetre. A bőraljában található kötőszöveti rostok tartják a zsírsejteket, így, ha ezek a rostok elernyednek, a combra, fenékre lerakódó zsír összecsomósodhat, és kitüremkedhet a hámréteg felé, egyenetlenné téve a külső bőrfelszínt. Valójában így alakul ki a narancsbőr, de ez az állapot még csak az előszobája, vagyis könnyebben visszafordítható.

Ha nem rakódik le sok zsír a kritikus területeken, a bőr akkor is puhábbá, egyenetlenné válhat a laza kötőszövet miatt. Főleg a fenék, csípő és comb környékét érinti ez a probléma, mellyel sokan már a terhesség negyedik-ötödik hónapjában szembesülnek.

Ez persze alkati adottságtól is függ, és leginkább azok számíthatnak rá, akik a várandósság előtt sem sportoltak sokat, esetleg ülőmunkát végeztek. Mivel a terhesség elején az intenzív sport kerülendő, és csak a könnyebb mozgásformák ajánlottak, a kötőszövet rostjait másképp kell megerősíteni és rugalmassá varázsolni.

Bevált módszer a feszesebb bőrért

A laza kötőszövet problémájával a terhességem során találkoztam először. A bőr felszínén még nem okozott feltűnő elváltozást, de a combom veszített feszességéből, ami igencsak bosszantott, mert mindez úgy alakult ki suttyomban, hogy napi szinten rengeteg vizet iszom, egészségesen táplálkozom, édesség helyett inkább gyümölcsöket fogyasztok, és rendszeresen gyalogolok. Eleinte nehezen hittem el, hogy pusztán masszírozással és a vérkeringés stimulálásával gyorsan és hatékonyan javítható a bőr állapota, de kellemesen csalódtam.

Napi két rituálé a szép bőrért

Az én módszerem roppant egyszerű: végy egy hátmosó kefét, és minden zuhanyzáskor körkörösen dörzsöld át vele a combod felületét. A testápolódat keverd össze hidegen sajtolt olívaolajjal, illetve reggel és este végezz vele masszázst. Használd a hüvelykujjadat, azzal nyúlj be a rostok közé: jól gyúrd át a bőr mélyebb rétegeit is, csipkedő, csapkodó mozdulatokat egyaránt alkalmazhatsz, kivéve a has felületén, azt csak gyengéden kend be. Miután felfrissítetted a vérkeringést, a kezelést finom – a lábfej irányába haladó -, simító mozdulatokkal fejezd be.

Egy kis wellness-érzés otthon

A bőr érzékenyebb lehet a várandósság ideje alatt, ám, ha nem tapasztalsz ilyen változást, hetente egyszer bátran használhatod comb-, fenék- és csípőterületen a tengeri sós radírozást. Sokkal kíméletesebb és kényeztetőbb az eljárás, ha a tengeri sót extra szűz olívaolajjal kevered össze.

Egy-másfél maroknyi só tökéletesen elég a művelethez: keverd össze annyi olajjal, hogy kenhető állagú legyen, és ne csöpögjön. Tusolás közben érdemes hozzálátni a radírozáshoz, mert így könnyebben lemosható, és kevesebb piszokkal jár. A vérkeringés élénkítésével jelentősen javítható a bőr anyagcseréje, így sokkal feszesebb, rugalmasabb és simább combokkal büszkélkedhetsz majd.

  • Megosztás:
hirdetés