Az aloe vera az egyik legősibb és legismertebb gyógynövény, mely napjainkban ismét aranykorát éli, és világszerte egyre több helyen használják.

Ennek persze megvannak a hátrányai is, mert, bár helyesen alkalmazva valóban csodaszer, sokan olyan tulajdonságokat is tulajdonítanak neki, melyekkel valójában nem rendelkezik. Fontos tudni, hogy, bár a bőrápolásban és a gyógyászatban is jó szolgálatot tehet, az aloe sem jó mindenre, és nem jelent megoldást az összes problémára. Sőt, ha nem megfelelően használják, még gondot is okozhat. Az alábbiakban tisztázzuk, hogy külsőleg hogyan és mire használható a leveléből származó gél, és milyen problémák léphetnek fel egyes esetekben.

Mire jó az aloe vera?

Akkor a legjobb az aloe vera gél, ha natúr formában kened a bőrödre, egyenesen a levélből, de házi készítésű kozmetikumok alkotóelemeként is megállja a helyét.  A-, C- és E-vitamint, antrakinonokat, különböző jótékony aminosavakat, tanninokat és enzimeket tartalmaz. Antioxidáns tulajdonsága miatt hozzájárul a bőr feszességének és fiatalságának megőrzéséhez. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a pattanások, égési sérülések, rovarcsípések gyógyulását, enyhíti a gombás fertőzések és az ekcéma tüneteit. Egyszerűen vágd le a növény levelét, szedd ketté, és a benne található gélt kend a problémás területre.

Mikor okozhat gondot?

Bár az aloe gélje vérzéscsillapító, összehúzó hatású, nem szerencsés, ha nagyobb méretű nyílt sebbel érintkezik. Ez nem a gél összetétele miatt veszélyes: a növény levele nem steril, és bármilyen kórokozó lehet rajta, ami a sebbe kerülve elfertőződéshez vezethet. Bolti készítmény formájában pedig azért nem ajánlott így használni, mert nem tudható, hogy a termék más összetevői milyen hatással lesznek a sebre.

Az aloe vera levelében – ugyanúgy, mint sok más növény esetében – latex is van, ami egy kaucsukot tartalmazó, tejszerű nedv. Ez a bőrrel érintkezve az arra érzékenyeknél irritációt, allergiás reakciót válthat ki, ezért, ha ilyen tüneteket tapasztalsz, ne használd a növényt! Ha nem lép fel semmilyen kellemetlenség, akkor is érdemes lemosni a gélt az érintett területről, miután megszáradt, mert, ha túl sokáig vagy túl nagy mennyiségben érintkezik a bőrrel, éppen az ellenkező hatást váltja ki, vagyis elvonja attól a nedvességet, és dehidratáltságot okozhat. Egyes vélemények szerint csak a kifejlett, legalább négy-öt éves növény nedvét biztonságos használni, mert az ennél fiatalabb aloe vera méreganyagokat tartalmaz, ami károsan hathat a testre.

  • Megosztás:
hirdetés