A túlzott verejtékezés az emberek igen nagy százalékát érinti, jelentősen megkeserítve az életüket. Nemcsak a kellemetlen szagoktól kell tartani, a látványa is zavaró. Bár a dezodorok segítik a szagok semlegesítését, az izzadást nem szüntetik meg teljesen. Ekkor jöhet képbe az egyre népszerűbb hónalj botox kezelés.

Mi okozza a fokozott izzadást?

A verejtékezés a test normális működésének része, aminek célja a testhőmérséklet szinten tartása. Sok ember viszont nemcsak a hőségben vagy fizikai megerőltetés hatására izzad, hanem mondhatni folyamatosan. Ennek több oka is lehet, például a stressz vagy bizonyos betegségek –pajzsmirigy, cukorbetegség, hormonális- és idegrendszeri rendellenességek- kialakulása. Az alkohol, továbbá a túlzott koffeinfogyasztás is előidézheti a tüneteket. Elsődleges feladat tehát ennek a kivizsgálása.

Botox izzadás ellen is

Ha kiderült, hogy nem betegség áll az izzadás hátterében, és mindenképpen meg akarunk szabadulni a kellemetlenségtől, érdemes elgondolkodni a hónalj botox kezelésen. Az eljárás nem új, már több éve elérhető, viszont az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés iránta.

Nem csoda, hiszen akár 9-12 hónapig tartó izzadásmentes napokat ígér. Az eljárás során használt botulinum toxin leblokkolja, megbénítja azokat az idegeket, amik aktiválják a verejtékmirigyeket, így azok nem tudnak izzadtságot termelni.

Hogy zajlik az eljárás és biztonságos-e?

A beavatkozás enyhe fájdalommal jár, így lehet kérni zsibbasztó krém alkalmazását. Hónaljanként 10-15 tűszúrást végeznek, és átlagosan 20-30 percig tart a kezelés. Teljesen biztonságos, az eljárást követően enyhe bőrpír, duzzanat léphet fel, de nem minden esetben. Lábadozással nem jár, viszont figyelni kell arra, hogy az eljárást követő néhány napban nem szabad gyantáztatni, szoláriumozni, napozni, szaunázni, illetve forró fürdőt venni. Az izzadtság teljes megszűnése körülbelül 10 nappal a kezelés után következik be. Az idegeket tartós károsodás nem éri, így korlátlan mennyiségben, a hatás elmúlása után ismételhető a kezelés.

Kinek nem ajánlott és mennyibe kerül?

Bizonyos autoimmun betegségben, botox allergiában szenvedőknek, valamint várandós és szoptató kismamáknak nem ajánlott. A kezelést megelőzően az első lépés a szakorvossal történő konzultáció, aki pontos felvilágosítást tud adni mindenről. Az ára klinikánként változó, de átlagosan 100 000 forint körül mozog az ára.

Nem olcsó, viszont aki hyperhidrosisban, azaz fokozott verejtékezésben szenved, annak nagy megkönnyebbülést és felszabadulást jelenthet, ha csak ideiglenesen is, de megszűnik a kellemetlen és sok helyzetben korlátozó jellegű izzadás.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés