A téli szezonban sokan küzdenek a száraz, viszkető és húzódó kéz kellemetlen tünetei ellen, több-kevesebb sikerrel. A hideg levegő és a szeles időjárás bizony-bizony cseppet sem kegyes a hámréteggel, pillanatok alatt kiszárítja a kacsókat és repedezetté teszi a bőrfelszínt. Érdemes olyan hatóanyagokra bízni a problémát, amelyek garantáltan orvosolni tudják a zavaró tüneteket, és megvédik a kézfejet a további kellemetlenségektől.

hirdetés

A száraz, szeles, hideg időjárás pillanatok alatt hazavágja a bőr barrierfunkcióját. A gyakori kézmosás és fertőtlenítés még tovább ronthatja az egyébként sem rózsás helyzetet, az őszi-téli szezonban éppen emiatt sokan küzdenek a kézfej kiszáradásával, kicserepesedésével. A legtöbben különböző krémekkel és házi pakolásokkal orvosolják a tüneteket, azonban rengeteget számít, hogy milyen hatóanyagokat tartalmaznak a kencék .

Nem csupán az a fontos, hogy a dehidratáció problémája megoldódjon. A bőr védekezőképességét éppúgy erősíteni kell, hogy a további ártalmakat már határozottan tűrje, a viszkető, húzódó érzés ne jelentkezzen újra és újra. Ez a hideg hónapokban nem egyszerű feladat, hiszen a levegő kint, illetve bent egyaránt száraz, a helyiségek fűtése éppen olyan nehézségekkel állítja szembe a hámréteget, mint a jeges szélfuvallatok.

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy az időjáráson túl a belső dehidratáció éppúgy előidézheti a bőrszárazság problémáját. A hűvös időben a legtöbben kevesebb folyadékot visznek be a szervezetükbe, hiszen a nyáron tapasztalt szomjúságérzet aligha jelentkezik olyan rendszerességgel, mint a negyven fokos kánikulában. A viszkető, húzódó érzeten sokszor már az is segíthet, ha elegendő mértékűre emelkedik a napi vízfogyasztás.

Ha a folyamatos kenegetés, illetve a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nem segít, mindenképpen szakértő segítségére van szükség. A bőrgyógyász meg tudja állapítani, hogy mi okozza a zavaró tüneteket. Sajnos nem csak a hideg, száraz levegő állhat a háttérben.

 

Megfelelő hatóanyagok, amelyek nem csak a száraz kéz tüneteit, hanem magát a problémát orvosolják

Mielőtt mindenféle krémet beszereznél, érdemes utánajárni, hogy melyek azok a hatóanyagok, amelyek gyorsan és mélyrehatóan táplálják a kéz kiszáradt bőrét. Mutatjuk, miket kell keresned az összetevők között, ha valóban tartós és gyors eredményt szeretnél elérni. Ha ezeket megtalálod a flakon hátulján, garantáltan pihe-puha lesz a bőröd!

Növényi olajok

Noha a növényi olajok megnevezés nem csupán egy összetevőt foglal magába, gyakorlatilag a kategóriába tartozó összetevők többsége kifejezetten hasznosnak bizonyul a száraz, repedezett kézbőr orvoslására. A kókuszolaj például mélyen táplálja a bőrt, E-vitamin-tartalmának köszönhetően nyugtatja azt, megszünteti a viszkető érzetet.

Az olívaolajjal sem lehet mellényúlni. Önmagában nem hidratálja a száraz kacsókat, azonban a már meglévő nedvességet segít benntartani. Ebből adódóan érdemes olyan hatóanyagokkal társítani, amelyek mélyen táplálják és feltöltik a kitikkadt hámréteget, az olaj pedig segít megőrizni a pihe-puha eredményt.

A jojobaolaj szintén szuper választás, mélyen regenerálja, puhítja és hidratálja a bőrt, ennek köszönhetően garantáltan megszünteti a kellemetlen viszketést és kipirosodást.

Hialuron

Az egyik legnépszerűbb hatóanyag, amit száraz bőrre érdemes bevetni, a hialuronsav. Ez az összetevő nem véletlenül ennyire felkapott, fantasztikus hatással van a hámrétegre. Mélyen hidratálja a bőrt, valamint javítja annak vízmegtartó képességét. A barrierfunkció szempontjából szintén remek választásnak bizonyul, hiszen a védekezőképességre éppen olyan pozitív hatással van. Ebből adódóan a hialuronos kencékkel könnyedebben megelőzhető a tünetek újbóli megjelenése, elkerülhető a húzódó, viszkető és kirepedezett kézbőr problémája.

 

Urea

Az urea feltölti a kitikkadt kézbőrt, gyorsan és hatékonyan szünteti meg a viszkető, húzódó érzetet. Hidratáló hatását szinte azonnal tapasztalni fogod, mindenképpen érdemes olyan kencéket beszerezni, amelyek erre a hatóanyagra építenek. Mivel tartósan javítja a bőr vízmegtartó képességét, ezért a tünetek újbóli jelentkezése szintén megelőzhető a segítségével. Elképesztő mértékben javítja a bőr ellenálló képességét, így jöhet a szél, a fagy és a túlfűtött, száraz levegő, garantáltan nem talál fogást a barrieren!

Sheavaj

A sheavaj a bőrápolás egyik nagyágyúja. A benne található E-vitamin ápolja, regenerálja a hámréteget, a sheavajtartalmú kencék mélyen hidratálják a kitikkadt, száraz kézbőrt. Felgyorsítja a kirepedezett, érdes bőrfelszín gyógyulását, pihe-puha, selymes tapintást varázsol. Gyorsan szünteti meg a viszkető, húzódó érzetet, mindenképpen érdemes bevetni a tünetek enyhítésére.

Aloe vera

Az Aloe vera nem csak hidratálja a bőrt, a védőréteget éppúgy megerősíti. Az őszi-téli szezonban rendkívül fontos, hogy a feltöltött, táplált bőrfelszín meg tudja őrizni víztartalmát és ellenállóságát, ehhez pedig az aloe tökéletes választásnak bizonyul. E-vitamin-tartalmának köszönhetően regenerálja a sérült hámréteget, gyorsan elmulasztja a zavaró, kellemetlen tüneteket.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés