Régóta kering a köztudatban a praktika, mely szerint, ha a haj kissé zsíros és nem frissen mosott a hajfestéskor, jobb lesz a beavatkozás végeredménye.

Sokan érthető módon ódzkodnak attól, hogy piszkos hajjal menjenek a fodrászhoz, és felmerülhet a kérdés: vajon tényleg megéri így nekiállni a festésnek? Eloszlatjuk a tévhiteket, és elmondjuk, mi lehet az alapja a módszer elterjedésének.

Megmosni vagy nem mosni?

A szájhagyomány szerint azért jó egy kissé csapzott frizurával érkezni a fodrászhoz, mert a piszkos hajszálakon könnyebben megtapad a festék, és ezáltal jobban befogja azokat. A valóságban viszont ez egyáltalán nem így működik: annak, hogy mennyire tiszta a haj, semmi köze nincs ahhoz, hogy milyen lesz a festés végeredménye. Az viszont tényleg hasznos lehet, ha nem közvetlenül a fodrászlátogatás előtt mosol hajat, de egészen más okokból.

Mivel a legtöbb sampon zsíroldó hatású, nemcsak a hajszálakról, de a fejbőrről is leoldja a faggyúréteget. Így az első néhány órában a bőr érzékenyebben reagálhat, ha hozzáér a hajfesték, ami gyakorlatilag egy vegyszer. Azért szokták javasolni, hogy várj egy-két napot a hajmosás és a hajfestés között, hogy ennek a természetes védőrétegnek legyen ideje újratermelődni, és a zsír megakadályozza, hogy a festék kimarja a bőrt.

Ennél több időt viszont nem érdemes ráhagyni a hajmosásra, már csak higiéniai okokból és a fodrász iránti tiszteletből sem. Amire még nem árt figyelni, hogy a kezelés előtt lehetőleg ne használj hajformázó és hővédő készítményeket, ezek ugyanis megnehezítik a festék dolgát, hiszen a szálakon képződött vízhatlan burok nehezebben engedi át azt.

Fotók: Getty Images.

 

  • Megosztás:
hirdetés