A sietve felrakott smink gyakran megbosszulja önmagát, ha nem figyelünk oda eléggé a részletekre.

Mindenki tudja, hogy mielőtt kilépnénk az ajtón, nem árt utolsó pillantást vetni a sminkünkre, hiszen előfordulhat, hogy nem dolgoztuk el jól az alapozót, elüt a nyak és arc színe, vagy összeragadtak a szempillák a kapkodva felvitt festéktől. Ezek olyan alapdolgok, melyekre az ötperces natúr sminknél is érdemes odafigyelni, legyünk bármennyire rutinosak az ecsetforgatásban.

Elhibázott szemöldökök és szempillák

A leggyakoribb hiba, ha nem satírozzuk el a kihúzó ceruza nyomait a szemöldökön. Érdemes nem egyben átsatírozni, hanem szálanként finom vonalakat húzni a szőrszálak irányát követve, majd egy fültisztító pálcika puha végével kicsit összemosni a felvitt színt, hogy ne maradjanak éles kontúrok.

Ugyanez vonatkozik az alsó pillasor kihúzására is, hiszen az élesen megrajzolt vonalak keménnyé, szúróssá teszik a tekintetet.

A duplán felvitt szempillaspirál póklábszerű pillákat eredményezhet, melyeken kis festékcsomók is megülhetnek. Egy fogpiszkálóval – vigyázva, hogy ne szúrd bele a szemedbe – óvatosan válaszd szét, és igazgasd el az összeragadt pillákat.

A besűrűsödött, félig beszáradt szempillafestékkel nem lehet szépen dolgozni, de könnyen orvosolható a probléma. Tölts meg egy magas falú bögrét forró vízzel, és állítsd bele a gondosan lezárt szempillaspirált. Hagyd így nagyjából húsz percig, várd meg, míg kihűl, és újra használhatod.

Félresikerült alapozás és kontúrozás

Egy szép smink csak jó alapokon működik, tehát nem mindegy, hogy rakjuk fel az alapozót. A rosszul megválasztott szín, az egész megjelenést tönkrevágja, különösen, ha a végeredmény nagyon elüt a nyak bőrtónusától. Nem árt festetlen arccal menni az üzletbe, ha alapozót vásárolsz. Ne a kézfejeden próbáld ki a smink színét, mert csalóka lehet.

A kézfej hajlamos a pirosodásra, gyakran sötétebb az arcunknál, míg a csuklónk belsején vékonyabb, illetve halványabb a bőr. Ezért inkább nyomj egy keveset a teszterből az ujjaidra, és kenj belőle az álladra, az orcádra és a homlokodra. Vigyél magaddal egy fertőtlenítő törlőkendőt, amivel megtisztíthatod a kezeidet, mielőtt az arcodhoz érnél.

Szintén csúnya lesz az összhatás, ha száraz, dehidratált bőrre kenjük fel az alapozót és a púdert. Ha tudod, hogy reggel sminkelni fogsz, érdemes az esti arctisztítás után átradírozni, és alaposan hidratálni a bőrt. A radírozással ne ess túlzásba, kéthetente egyszer bőven elég.

Az alapozó kiválasztását mindig a bőr aktuális igényeihez kell igazítani, hiszen nagy valószínűséggel az a sminktermék, ami huszonévesen bevált nálunk, negyven felett már nem fog. Bőrünk a hormoningadozásokkal is változik, egyszer szárazabb, egyszer zsírosabb, ezt a sminkeléskor és az alapozáskor éppúgy jó figyelembe venni, mint a bőrápolás során.

Bár a kontúrozás a smink elengedhető része, ha ragaszkodunk hozzá, illik betartani néhány fontos dolgot: télen ne azt a bronzosítót használjuk, amit nyáron szoktunk. Más az arc árnyalata, a fények is hidegebbek, a napcsókolt hatást adó barna árnyalatok már tolakodónak és erőteljesnek tűnnek. Még a hófehér bőrűeknek is két-három tónussal eltér a nyári, illetve a téli arcszínük.

Szintén nevetségessé teheti a látványt a kontúrvonalak erőltetése, ha nem jól dolgozzuk össze a világos színeket és a sötét árnyalókat. Ha éles határt képeznek az arcon, úgy nézhetünk ki, mint aki maszkot visel. A fényes highlighter sem arra való, hogy vastagon pakoljuk fel az arcra, és a kevert színű bronzosítókkal is ajánlott csínján bánnunk, ha nem akarunk rózsaszínben pompázni.

Feltűnő rúzshibák

Az egyik legalapvetőbb baki, amikor száraz ajkakra kerül fel a matt rúzs. Éppúgy, mint az alapozásnál, az első lépés az ápolás, csak utána jöhet a festék. Szintén ronda eredményt ad, ha a szájkontúr nagyon elüt a rúzs színétől, vagy annyira ragacsosan fénylik a szánk, hogy szinte beszélni sem tudunk.

Bár az interneten sok olyan oktatóvideó található, melyek a szájnövelő optikai hatásokat mutatják be, ha nincs még rutinunk ezekben a technikákban, és sietve kell elkészülnünk a sminkünkkel, jobb, ha hanyagoljuk a szájkontúrral való trükközést.

  • Megosztás:
hirdetés