A fogmosás mindennapos dolog, amit a legtöbben nagyjából azóta űznek, hogy fel tudják emelni a fogkefét, mégis sokan hibáznak közben.

Ezeknek a hibáknak aztán előbb-utóbb meglesz az eredménye, a fogak szépsége és egészsége bánhatja, ha a tulajdonosuk nincs tisztában a leggyakoribb bakikkal. Összegyűjtöttük, mi az, amit sokan rosszul csinálnak, és azt is elmondjuk, mit építs be helyettük a rutinba, ha magadat is tetten érted.

Hideg víz – meleg víz

Sokan először meleg vízzel öblítik ki a szájukat, majd a fogmosás végeztével hidegre váltanak. A fogzománc azonban ugyanúgy reagál a hirtelen hőkülönbségre, mint az üveg, hiszen nem rugalmas, ezért ha a forró víz után hideg éri, azonnal megreped. Ezek a repedések aztán hosszanti csíkok formájában a fogakon is meglátszanak. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, öblögess egyenletes hőmérsékletű, se nem túl meleg, se nem túl hideg, langyos vízzel.

Erős sikálás

Természetes reakció, hogy ha az ember piszkosnak érzi a fogát, erősebben sikálja. Ám ez a legrosszabb, amit tehetsz, hiszen ilyenkor nemcsak a szennyeződés tűnik el, de a fogzománc felülete is sérülhet. Ahelyett, hogy rányomnád a kefét a fogakra, inkább hosszabb ideig, de gyengédebben mosd, vissza-visszatérve egy-egy területre. A fogak közötti lerakódásokat fogselyemmel lehet a legkönnyebben és leghatékonyabban eltávolítani.

Túl régi fogkefe

Sokan egyszerűen elfelejtik lecserélni idejében a fogkefét, mások viszont nem is sejtik, mennyire fontos pár hetente váltani az eszközt. Egyrészt azért, mert egy idő után elszaporodnak rajta a baktériumok, hiába öblíted le minden használat után. Másrészt a sörték eldeformálódnak, és így veszítenek a hatékonyságukból. Legfeljebb három hónapig használd ugyanazt a fogkefét, betegség esetén pedig nem árt lecserélni, amint meggyógyulsz.

  • Megosztás:
hirdetés