A toka kialakulása elsősorban az áll alatt lerakódó zsírtöbbletnek köszönhető, de nem feltétlenül függ össze az elhízással. A nyaki izmok renyhesége és a rugalmasságuk csökkenése is elősegítheti a problémát, ami könnyen visszafordítható néhány célirányos gyakorlattal. Az alábbi arctorna a pulykanyak-jelenség, valamint toka ellen is hatékony.

hirdetés

A toka bárkinél kialakulhat, kortól és testsúlytól függetlenül. Bár a nyak megereszkedése főként idősebb korban következik be, sajnos a mai életmódbeli szokásoknak köszönhetően, a nyaki izomzat jóval korábban, idő előtt elveszítheti rugalmasságát.

A járás, gyaloglás minimalizálásával a helytelen testtartás nagyobb eséllyel üti fel a fejét, ahogy a nyakkal tartott mobiltelefon is előidézheti az elülső nyaki izomzat előreesését. Ha az izmok nem biztosítanak feszes tartást a bőrnek, az áll alatti vékony réteg megereszkedik, így a bőr alatti zsírréteg jobban előtüremkedik. Ha ehhez még elhízás is társul, ami nagyobb zsírlerakódást feltételez, a toka akár az egész állat körbepárnázhatja.

A lötyögő pulykanyak sem túlságosan vonzó jelenség, amikor a bőr úgymond elengedi magát, és zászlóként lebeg az áll alatt. Súlyosabb esetben nyilván a műtéti korrekció hozhat igazán látványos változást, de megelőzésre, és enyhe tokásodás esetére a nyaki izmokat erősítő arctorna lehet a megoldás.

Egyszerű arctorna toka ellen

Az áll alatti izmok erősítése számos előnnyel bír a toka megszüntetése mellett. Amint az elülső nyaki izomzat megfeszül, a bőr simább és rugalmasabb lesz, ezáltal a megereszkedett állvonal kontúrja is határozottabbá válik. A rendszeres izommunka hatására az érintett területen javul a bőr vérkeringése és oxigénellátása, így könnyebben veszi fel a harcot a ráncok ellen.

 

Bár ezek a feladatok elsőre viccesnek tűnnek, sokat segítenek az áll alatti megereszkedések, valamint a nyaki redők megszüntetésében. Ha túlsúly következtében nő a toka és hurkásodik a nyak, elsősorban a mindennapi étrendet kell átgondolni, egészségesebbé tenni, és nem árt rendszeresíteni a testmozgást. Amint beindul a fogyás, a toka elleni arctorna segíthet abban, hogy a leapadó zsír után, ne lötyögjön a nyaki bőr. Végezd naponta, vagy hetente háromszor, megéri rászánni az időt!

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés