A nászúttal kapcsolatban biztosan neked is a hűs tengerpart, a csillogó homok és a koktélospohár szélén megcsillanó, szikrázó napfény jut az eszedbe. Ez valóban csábító, és nem elvetendő, ugyanakkor érdemes kicsit körbenézni itthon is, milyen lehetőségek közül válogathattok a mézeshetek ügyében.

Az itthoni romantikázásra jó indokot adhat, ha például a lagzi után nem tudtok egy hosszabb nászutat betervezni. Nagyon jó alternatíva erre az esetre Magyarország feltérképezése, hiszen gyönyörű és romantikus helyekből itthon sincs hiány.

Balatoni romantika

Aki tengerparti típus, annak jó választás lehet a Balaton környéke. A magyar tenger ugyanis bővelkedik a szebbnél szebb üdülőhelyekben, ezek közül is most Tihanyt kiemelve. Bár sokan csak legyintetnének rá, de egy nászúthoz tökéletes a maga bájával. A népi építészetre jellemző nádfedeles házaival, muskátliktól színes ablakaival és barátságos utcáival igazán meghitt hangulatot áraszt. A nyári szezonban sok a turista, ezzel mindenképpen számoljatok, ha az utcákat róva is nyugalomra vágytok.

Amennyiben szeretitek aktívan tölteni a pihenést, érdemes ellátogatni a Levendula Ház Látogatóközpontba, ahol megismerkedhettek a település történelmével és természetesen a levendulatermesztés kultúrájával is. Sétáljatok ki a kikötőbe is, amit karcsú, hosszan elnyúló mólójával a Balaton legszebbjének tartanak, innen át is lehet ruccanni a déli partra, de biciklire pattanva az egész Balatonfelvidék bejárható, számos, eldugott, romantikázásra való hellyel. Ne felejtsétek ki az apátságot se, ami azon túl, hogy gyönyörű, jelentős szerepet tölt be a tihanyi visszhangnak nevezett jelenségben.

Északi oldaláról ugyanis visszaverődnek a Visszhang-dombról elkiáltott szavak, úgyhogy bátran mondd ki hangosan a kedvesednek, hogy szeretlek! És, ha a visszhangból nem lenne elég, ne hagyjátok ki a lenyűgöző panorámával rendelkező Echo éttermet, ahol a magyar és nemzetközi konyha ízeivel találkozhattok minőségi tálalásban. Szállás szempontjából az óvárostól 1,5 km-re lévő Adler Hotel & Wellness lehet jó választás, ami nyugodt, csendes környezettel, úszómedencével és időjárás-független wellness-részleggel vár titeket.

Mézeshetek királyi környezetben

Azoknak, akik inkább a hegyvidéki környezetet kedvelik, érdemes az Északi-középhegység vidékeire látogatni. A Miskolchoz tartozó Lillafüred a Bükk vidékének legszebb helye. Szállás szempontjából rögtön kiemelhető a neoreneszánsz stílusú Hunguest Hotel Palota, ahol külön nászutas csomagot is igényelhettek a szolgáltatások közül.

A hotel wellness- és fitneszrészleggel is rendelkezik, de sétálhattok a szállóhoz tartozó függőkertben is, onnan pedig csupán néhány méterre zúdul alá a Szinva-patak vizéből mesterségesen létrehozott vízesés. A hotellel szemben található a festői Hámori-tó, ahol csónakázásra is lehetőség nyílik, de a 250 méterre lévő erdei kisvasúttal is be lehet járni a környéket.

Rengeteg kiránduló- és túralehetőség kínálkozik még a környéken, de bármerre menjetek is, mesebeli élményben lesz részetek. Bár nyáron Lillafüred is bővelkedik turistákban, a mindent körbeölelő természet nyugalmat teremt. Ha itt jártok, kóstoljátok meg a Vendéglő a Pisztrángoshoz étlapján szereplő halas fogásokat is, de legfőképpen a pisztrángot, hiszen a környék erről is híres.

Időutazás a történelembe

Amennyiben nemcsak egymás, de a történelem szerelmesei is vagytok, érdemes fontolóra venni Sümeget is, ami szintén nem messze található a Balatontól. Kitűnő úti cél lehet nyáron is, egyre növekvő számú, ugyanakkor nem túlzóan sok turista jellemzi. A kisváros jelképévé vált, török időkben épült vár számtalan szórakoztató programot kínál, melyek közül a külön programként is helytálló korhű, középkori királyi lakomán mindenképpen érdemes részt venni. Szinte a vár aljában található a püspöki palota, aminek látványpincéjében megismerkedhettek a sümegi kézműves borokkal, és még kóstolásra is lehetőség nyílik.

Kisebb, de annál romantikusabb túrához jó lehetőséget kínál a Fehér-kövek természetvédelmi területe, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra, különösen, ha naplemente idejében vállaljátok be. Egyébként az útvonalat lóháton is megtehetitek, a Capári Lovasiskola erre is lehetőséget kínál. Szállás tekintetében a vár tövében lévő Hotel Kapitány Wellness kihagyhatatlan, ami nemcsak különleges környezettel, de páros csomagajánlattal is vár titeket. A hotel keleties stílusú wellness-részlegén különböző élménymedencék és számos kényeztető masszázs közül válogathattok.

Képek: booking.com, Getty Images, sumegvar.hu.

  • Megosztás:
hirdetés