Ma Magyarországon csak a polgári esküvő után ismeri el az állam törvényes házastársaknak a feleket, az egyházi ceremóniák csak jelképesek.

Ha nem tudod, hogyan fogj neki a polgári esküvő szervezésének, olvasd el a feltételeket, teendőket, tájékozódj a fontos tudnivalókról!

Feltételek

Ahhoz, hogy házasságot köthess, meg kell felelned néhány feltételnek. Ma Magyarországon akkor tarthatsz polgári esküvőt, ha már betöltötted a 18. életévedet, és nincs érvényes házasságod. A 16. életévét betöltött személyek indokolt esetben gyámhatósági engedéllyel házasodhatnak, ezen életkor alatt hazánkban nincs lehetőség frigyre lépni. Hivatalos házasságkötés Magyarországon férfi és nő között történhet. A két tanúnak szintén a 18. életévét betöltött, cselekvőképes személynek kell lennie, érvényes személyi igazolvánnyal.

Ki, hol, mikor?

Mindegy, mi a bejelentett lakcímed, az országban bárhol megesküdhetsz – egyetlen feltétel, hogy a tervezett esemény előtt az ifjú pár legfeljebb fél évvel, de legalább harminc nappal bejelentkezzen, és időpontot kérjen annál a polgármesteri hivatalnál, amit kiválasztott.

A házasságkötés helyszínének illetékes anyakönyvvezetője celebrálhatja az esküvőt. A ceremónia vagy a polgármesteri hivatalban zajlik, vagy más helyszínt is választhattok, de erről érdemes előzetesen érdeklődni, mert valószínűleg fizetni kell érte, ráadásul nem minden anyakönyvvezető vállal külső esketést.

Vele kell megbeszélni az esküvő menetét és a névváltoztatási szándékot is, illetve feltenni a kérdéseket, melyek felmerülnek a nagy nappal kapcsolatban, többek között a költségekről – ezek az igényektől és a helyszíntől függően változó mértékűek lehetnek.

A törvény szerint vasárnap, valamint a Munka Törvénykönyve által meghatározott ünnepnapokon nem köthető házasság.

Okmányok

Amikor ellátogattok az önkormányzathoz, nálatok kell lennie néhány hivatalos okmánynak. Szükséges érvényes személyi igazolvány vagy útlevél, vagy olyan vezetői engedély, ami 2001.01.01. után került kiállításra. Ott kell lennie a születési anyakönyvi kivonatnak, és előzőleg kérned kell a lakóhelyed szerinti illetékes önkormányzattól egy igazolást, mely szerint a családi állapotod egyedülálló, tehát házasodhatsz.

Ha korábban már volt házasságkötésed, a jogerős válásról szóló igazolást is magaddal kell vinned, ha pedig özvegy vagy, be kell mutatnod az előző házastárs halotti anyakönyvi kivonatát.

Olyan magyar állampolgároknak, akiknek külföldön van az állandó lakcímük, a személyi igazolvány helyett az érvényes útlevelüket kell felmutatniuk.

Külföldi állampolgárság esetén

Ha a házasulandó pár egyik tagja külföldi állampolgár, érvényes útlevél vagy letelepedési engedély megléte és bemutatása szükséges az esküvő engedélyezéséhez. Ezenkívül magatokkal kell vinnetek a születési anyakönyvi kivonat hitelesített magyar fordítását, vagy legalább egy igazolást arról, hogy az érintett személy házasodhat hazájának hatályos törvényei szerint.

Az esküvő után

Ha az esküvővel névváltoztatás is történt, a ceremónia után a hivatalos okmányokat ki kell cseréltetni. Ha úgy döntötök, vagyonjogi szerződést köttök, azt az esküvő előtt is megtehetitek, de később, a házasság bármely szakaszában is sor kerülhet rá.

  • Megosztás:
hirdetés